Hlavní obsah

Recepty na moučníky z prvního ovoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dozrávají jahody, objevují se třešně, na prahu léta pak borůvky či rybíz. Konečně přichází čas prvního českého sezonního ovoce. Ve sladkých moučnících si ho můžete vychutnat jak čerstvé, tak zpracované. Víte, jak s ním při pečení kouzlily naše prababičky? Nabízíme vám ochutnávku z výtečných receptů z kuchařek Sladká první republika a Téměř zapomenuté recepty 2.

Foto: Michaela Smolová

Sedmihradské koláče

Článek

Sedmihradské koláče

(z knihy Téměř zapomenuté recepty 2)

INGREDIENCE
Těsto:
550 g hladké mouky
250 ml mléka
60 g vepřového sádla
50 g cukru krystal
20 g čerstvého droždí
1 žloutek
špetka soli
Náplň:
300 g hrudkového tvarohu
1 polévková lžíce cukru krystal
1 bílek
1 polévková lžíce zakysané smetany
1 polévková lžíce hladké mouky
Dokončení:
1 vejce na potření
asi 200 g třešní či višní

POSTUP:

  1. Do trochy vlažného mléka rozmíchejte droždí a lžíci cukru (z odměřeného množství) na kvásek a nechte ho na teplém místě, dokud nevzejde.
  2. Do větší mísy pak prosejte mouku, přidejte cukr, sádlo, zbylé mléko, špetku soli, žloutek a vzešlý kvásek. Vše vypracujte do hladkého nelepivého těsta a v míse přikryté utěrkou nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobek svého objemu.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, z každého pak udělejte kouli. Přikryté utěrkou je nechte kynout asi 15 minut.
  4. Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na náplň. Vykynuté koule smáčkněte dlaní, abyste je zploštili, do středu ještě vtlačte dno sklenice tak, aby se uprostřed těsta vytvořila prohlubeň na náplň a okraje vystoupily výš nad ni.
  5. Do středu koláčů naneste tvarohovou náplň a ozdobte ji několika kusy ovoce. Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Koláče poskládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy a nechte je ještě jednou asi 15 minut kynout. Troubu si rozehřejte na 180 °C a koláče v ní pečte asi 25 minut.

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty

Jemný ovocný koláč

(z knihy Téměř zapomenuté recepty 2)

Foto: Michaela Smolová

Jemný ovocný koláč

INGREDIENCE
Těsto:
400 g hladké mouky
200 g másla
150 g práškového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 větší vejce
Náplň:
750 g ovoce (borůvky, rybíz, maliny…)
200 g cukru
3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
5 ml vody
12 čajových lžiček mleté skořice
práškový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Mouku s oběma cukry a kypřicím práškem prosejte do mísy, přidejte na kostky nakrájené změklé máslo i vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v chladu asi hodinu.
  2. Mezitím vložte ovoce, cukr a skořici do mělkého hrnce a krátce povařte, tak aby ovoce změklo. V 1/2 dcl vody rozmíchejte kukuřičný škrob a přilijte ho do vroucího ovoce. Za stálého míchání ještě vše povařte, dokud směs nezíská pudinkovou konzistenci. Pak nechte vychladnout.
  3. Troubu si předehřejte na 180 °C. Odpočaté těsto rozdělte na dva stejné díly a oba rozválejte na obdélník o velikosti menšího plechu (asi 25 x 30 cm). Jeden plát těsta dejte na dno plechu vyloženého pečicím papírem a pokryjte ho ovocnou náplní. Na ni opatrně položte zbylý plát těsta a na povrchu ho propíchejte vidličkou. Koláč pečte v rozehřáté troubě asi 30 minut. Těsto by mělo být zlatohnědé. Hotový koláč nechte vychladnout, poté ho krájejte na kostky a pocukrujte.

Zeleninové šťávy ze sezonních plodin dodají energii

Zdraví

Třešňová bílková buchta

(z knihy Téměř zapomenuté recepty 2)

Foto: Michaela Smolová

Třešňová bílková buchta

INGREDIENCE
140 g hladké mouky
140 g másla
140 g práškového cukru
4 bílky
1/2 balení kypřicího prášku + na posypání
2 hrsti třešní

POSTUP:

  1. Změklé máslo vymíchejte či vyšlehejte spolu s práškovým cukrem do krémova. Z vaječných bílků vymixujte tuhý sníh. Toho pak třetinu pomalu všlehejte do máslového krému.
  2. Mouku spolu s kypřicím práškem prosejte a polovinu jí vmíchejte pomocí stěrky (gumové vařečky) do máslové směsi. Pak pomalu přimíchávejte zbytek sněhu. Snažte se o co nejnadýchanější konzistenci.
  3. Těsto vlijte do dortové formy (ideálně kruhové) o průměru 20 cm, uhlaďte povrch a poklaďte třešněmi (můžete je předtím vypeckovat). Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C 25–30 minut do zlatohněda. Buchtu nechte vychladnout a podávejte jemně pocukrovanou.

Americký koláč s jahodami

(z knihy Sladká první republika)

Foto: David Turecký

Americký koláč s jahodami

INGREDIENCE
120 g másla + na vymazání
70 g krupicového cukru
1 žloutek
120 ml vlažného mléka
120 g hrubé mouky + na vysypání
1/2 sáčku kypřicího prášku
cca 250 g jahod
250 ml smetany ke šlehání (33%)
moučkový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Utřete máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte k ní žloutek a po částech během míchání i vlažné mléko. Do směsi pak vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  2. Klasickou koláčovou formu s vroubkovaným okrajem vymažte máslem, vysypejte moukou a naplňte ji těstem. Vložte do trouby a pečte 15 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a dopékejte ještě dalších 10 minut. Poté nechte vychladnout.
  3. Nakrájejte si jahody na poloviny či čtvrtiny, jak je vám libo. Smetanu vyšlehejte do tužší šlehačky. Studený upečený korpus poklaďte jahodami, ozdobte šlehačkou, poprašte moučkovým cukrem a ihned podávejte.

Prázdninové pečení s cukrářkou Petrou Burianovou

Recepty

Kávový dort

(z knihy Sladká první republika)

Foto: David Turecký

Kávový dort

INGREDIENCE
Těsto:
80 g másla + na vymazání 30 g mletých mandlí
7 vajec, žloutky a bílky zvlášť30 g drceného griliáše
1 vanilka40 g hrubé mouky
120 g krupicového cukru60 g drcených piškotů nebo strouhanky
Náplň:
6 žloutků80 g mleté kávy
80 g krupicového cukru120 ml vody
3 lžíce hladké mouky 180 g másla
330 ml smetany na vaření (12%)
Poleva a dozdobení:
100 g hořké čokolády
125 ml smetany ke šlehání
sezonní ovoce

POSTUP:

  1. Těsto: Na korpus vyšlehejte máslo do světlé pěny (nebo ho utřete, trvá to asi 15 minut). Bílky vyšlehejte na tuhý sníh.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C, dortovou otevírací formu si vymažte máslem. Do máslové pěny pak postupně zašlehejte semínka vanilky, žloutky, cukr, mandle, griliáš a přisypávejte mouku, drcené piškoty či strouhanku. Zlehka vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vymazané formy a pečte asi 40 minut, až korpus zpevní.
  3. Náplň: Na krém ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Zatřete do ní mouku, pěna vám tak trochu zhoustne. Přiveďte k varu smetanu a polovinu jí za stálého míchání metličkou vlijte do žloutků. Směs pak přelijte celou zpět ke zbylé smetaně a intenzivně míchejte na mírném ohni do zhoustnutí. Krém odstavte a nechte vychladnout.
  4. Mezitím uvařte silnou kávu, odstavte ji, přeceďte a také ji nechte zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a po troškách do něj přidávejte vychladlou kávu a po částech smetanový krém. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak by se krém mohl srazit.
  5. Poleva: Čokoládu rozlámejte do smetany a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí a poleva tak nezhoustne. Vychladlý korpus nadvakrát podélně prokrojte a díly spojte kávovým krémem. Zbylým krémem potřete boky dortu. Nakonec ho přelijte čokoládovou polevou a dle chuti či sezony ozdobte ovocem.

Tip: Kávový dort zajímavě doplní výrazná kávová poleva. Moučkový cukr (300 g) utřete s jedním malým šálkem silné horké kávy a rozpuštěným máslem (množství dle potřeby) dohladka.

Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví

Recepty

Recepty na lehké prázdninové vaření

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám