Hlavní obsah

Sport je pro děti důležitý. Zaplatit dnes ale nějaký kroužek není snadné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Životní náklady v dnešní době neúměrně rostou. Stále více rodin tak přemýšlí nad každou korunou, kterou utratí. I když většina z nich upřednostňuje při svých výdajích především děti, ne vždy jim zbydou peníze i na jejich volný čas, tedy sportovní i jakékoli jiné kroužky. Zvlášť když jeden z rodičů je nemocný anebo v invalidním důchodu, jako je tomu i u sportovně nadané Lucky.

Foto: Profimedia.cz

Sportovní kroužek pomáhá dětem i po sociální stránce.

Článek

Není pochyb o tom, že děti potřebují dostatek pohybu, a to zejména kvůli fyzickému zdraví. Prospívá jim ale i po psychické stránce a jedná-li se o organizovaný sport, pak i po sociální, jelikož je učí důležitým životním dovednostem.

Bohužel v dnešní době se spousta rodičů dostává do situace, kdy by rádi své dítě ve sportu podpořili, ale nemají na to dostatek finančních prostředků.

Přesně toto v současné době řeší i rodiče Lucky, kteří doposud nikdy žádnou finanční pomoc nepotřebovali. Jenže teď se dostali do situace, kdy doslova obrací každou korunu, a to hned několikrát.

Doba, kdy děti z vesnic byly fyzicky zdatnější než ty z měst, je pryč

Děti

Lucka je přitom sportovně nadaná dívka, která ráda hraje fotbal a jak říká maminka, neustále někde lítá. Její šikovnosti si navíc všiml trenér florbalu a naprosto ji pro tento sport nadchl. Kroužek ale stojí šest tisíc korun, což si rodiče Lucky v současné době nemohou dovolit zaplatit.

Lucka žije se svými rodiči a dalšími dvěma sourozenci v pronajatém bytě, na který po zvýšení nájmu padne celá výplata otce. Maminka Lucky je bohužel v invalidním důchodu, a ač se snažila i tak pracovat, zdravotní stav jí to bohužel delší čas nedovolil.

Foto: archív rodiny

Sportovně nadaná Lucka

Z jejího invalidního důchodu jen tak tak zaplatí náklady za jídlo a další výdaje, včetně peněz za internát starší sestry Lucky. Několikrát se již stalo, že musela využít i materiální pomoc oblastní charity, která jí následně pomáhala řešit i špatnou finanční situaci rodiny.

Aby toho nebylo málo, dostala rodina vyúčtování za vodu a energie, kde byl velký nedoplatek, kvůli němuž si rodiče museli zažádat o splátkový kalendář.

Jak v dětech probudit zájem o sport

Děti

Do podobné situace se přitom dostává stále více rodin i samoživitelů. Zaplatit dítěti sportovní či zájmový kroužek je tak nad jejich možnosti. Děti tak nejen nemohou uplatnit svůj talent či se organizovaně hýbat, kreslit apod., ale také ztrácejí sociální vazby a dovednosti.

Pokud vás zaujal příběh Lucky, můžete přispět přímo jí na kroužek, ale i dalším dětem, a to prostřednictvím nadace Patron dětí, kdy 100 % vybrané částky poputuje přímo rodinám dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám