Hlavní obsah

Doba, kdy děti z vesnic byly fyzicky zdatnější než ty z měst, je pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před několika desítkami let děti z velkých měst mohly těm z vesnice, co se pohybu a fyzické kondice týče, závidět. Realita posledních deseti let je ale zcela jiná. Jak ukázala studie Sazky Olympijského víceboje, která sledovala výkonnost českých dětí za posledních 10 let, děti všech věkových kategorií jsou ve velkých městech výrazně fyzicky zdatnější.

Foto: Profimedia.cz

Za fyzickou zdatností dětí stojí rodiče a dostupnost sportovních kroužků.

Článek

Na fyzičku dítěte a jeho pozitivní vztah ke sportu mají vliv zejména rodiče a to, zda k pohybu své děti vedou od útlého věku. U dětí na prvním stupni pak hraje důležitou roli i dostupnost sportovišť a klubů v okolí bydliště.

Paradoxně právě ve městech jsou rodiče zvyklí více sportovat a dětem zde nahrává fakt, že už dnes téměř vůbec spontánně nesportují, a jsou tak odkázány na organizovaný sport, který je mnohem dostupnější právě ve městech.

Jak vést děti ke sportování – od předškoláků po puberťáky

Děti

Pokud rodiče nemají vůli nebo prostor vést děti ke sportu, pak tuto roli supluje škola. Což se ukázalo zejména v době covid pandemie, kdy klesly školské i mimoškolské sportovní aktivity téměř na nulu.

Nedostatek fyzické aktivity podle výzkumu vedl nejen k tloustnutí dětí a jejich celkové nespokojenosti, ale také ke zvýšenému výskytu chorob.

„Školní sport je nejlepším řešením, jak zlepšit plošně zdatnost celé populace. Aktuální výpadek hodin tělocviku a volnočasových pohybových aktivit měl vysoce pravděpodobně negativní efekt na zdatnost a obecně zdravotní stav dětí,” upozorňuje Richard Adamec, manažer Sazka Olympijského víceboje.

Foto: Toyota

Loňské finále Sazka Olympijského víceboje

Sportující děti mají lepší prospěch

Pokud rodiče dbají na fyzický rozvoj svých dětí a vedou je ke sportu, pak je podle studie i mnohem více zajímá jejich prospěch, což se také odráží na známkách z češtiny, matematiky a cizího jazyka.

Děti v zahraničí jsou zdatnější

Odborníci také porovnávali fyzickou zdatnost českých dětí s jejich vrstevníky v Anglii, Švýcarsku, Rumunsku, Rakousku a Novém Zélandu. Z jejich zjištění pak vyplynulo, že české děti v tomto směru zaostávají.

„Souhrnné výsledky ukazují, že celková zdatnost hodnocená na základě sedmi disciplín Olympijského diplomu je v Česku horší než v zahraničí,“ poukazuje Jan Březina ze SportAnalytik.

Nevíte, na jaký sport dát své dítě? Zkuste atletiku. Dá základ i k ostatním sportům

Děti

Atletické disciplíny jdou spíše chlapcům, jednodušší praktické cviky spíše dívkám, vyplývá z průzkumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám