Hlavní obsah

Kdy mají děti nárok na lázně? Kromě závažnějších zdravotních potíží i při ekzému či zánětech průdušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázeňská péče přírodními léčivými zdroji pomáhá nejen dospělým, ale i těm nejmenším. Ne všichni rodiče nicméně vědí, že na lázeňskou léčbu mají jejich děti nárok v rámci posílení zdraví i při zdánlivě banálních potížích, jako jsou opakované záněty průdušek apod.

Foto: Profimedia.cz

Lázně mohou dětem velmi prospět.

Článek

Zdraví dětí ovlivňuje celá řada faktorů, mezi které patří znečištěné životní prostředí, příjem kaloricky bohatých potravin, nedostatek fyzického pohybu či stres. Děti jsou tak náchylné k civilizačním chorobám. Často trpí opakovanými infekcemi horních cest dýchacích, nejrůznějšími virózami, ale i astmatem, atopickým ekzémem či nadváhou.

Všem těmto dětem přitom lázně mohou pomoci onemocnění stabilizovat či mu v budoucnu i zcela předcházet. Lázeňská péče totiž bývá komplexní a kromě samotných procedur zahrnuje i dietní léčbu, edukaci a rehabilitaci, díky čemuž dokáže dětem pomoci od více potíží.

Podmínky lázeňského pobytu

Nárok malých pacientů na lázně musí stejně jako u dospělých v první řadě posoudit lékař. Odborný lékař nebo pediatr pak může na základě posouzení zdravotního stavu dítěte vypsat takzvaný návrh na lázeňskou péči.

Problém ale je, že lékaři mnohdy lázně sami neiniciují, a tím, že mnozí rodiče nevědí, že má jejich dítě na lázeňskou péči nárok, děti o tuto péči často přicházejí.

Přehnaně ochranitelské rodičovství a jeho vliv na zdraví dětí

Děti

Pokud je tedy dítě častěji nemocné či trpí nějakým chronickým onemocněním, rodiče by se měli lékařů sami ptát, zda by v jejich případech lázně nepomohly. Zda má dítě nárok na bezplatné lázně a které konkrétní zařízení léčí jaké onemocnění, lze také zjistit v indikačním seznamu, který se může mezi jednotlivými lázněmi lišit. Nicméně jednotlivé lázně ho mají většinou vyvěšený na svých webových stránkách.

Možnosti jsou zde opravdu široké. Indikační seznam například ošetřuje nárok dětem s chronickým ekzémem, recidivující bronchitidou, průduškovým astmatem, opakovaným zápalem plic v posledních dvou letech či obezitou. Samozřejmě ale také pamatuje na závažné stavy spojené například s cystickou fibrózou, sklerodermií, sarkoidózou plic či zhoubnými nádory.

„Pokud má rodič mezi lázněmi svého favorita, kde se specializují na danou chorobu u dětí, může se s lékařem domluvit na preferovaných lázních a případně i konkrétní léčebně. Pokud není objektivní důvod k tomu, aby byly lázně zamítnuty, má rodič nárok si vybrat,“ upozorňuje lékař Petr Pšenica ze společnosti Lázně Luhačovice, a. s.

Vypsaný návrh je následně zaslán na zdravotní pojišťovnu dítěte. Od data jeho schválení pojišťovnou pak běží půlroční lhůta, během které musí malý pacient nastoupit do lázní. Postup vyřízení pobytu dětí se od dospělých liší právě v délce platnosti návrhu – ti mají na vyřízení lázní tři měsíce.

U školou povinných dětí se rodiče nemusí bát, že zameškají výuku. I v lázních totiž funguje škola.

Délka pobytu a možnost doprovodu

Samotný léčebný pobyt v rámci komplexní lázeňské péče trvá zpravidla 28 dní. „Čtyřtýdenní pobyt má své opodstatnění. Jde totiž o ucelený ozdravný proces, kdy se první týden člověk aklimatizuje, druhý se organismus vyrovnává s procesy, které se procedurami spustily, a od třetího týdne pak dochází k opravdové léčbě,“ vysvětluje Petr Pšenica.

Děti mohou do lázní už opravdu odmala, některé lázně přijímají pacienty od tří let, některé dokonce už od roku a půl. Do věku šesti let pak děti obvykle doprovází dospělý průvodce, kterým může být třeba rodič, prarodič nebo zletilý sourozenec. Na základě plné moci pak může malého pacienta doprovázet i vzdálenější příbuzný jako třeba teta nebo strýc.

Špatné rodičovské návyky, které ničí zdraví dětí

Děti

Během pobytu se mohou u dítěte doprovody také vystřídat. Přítomnost doprovodu navrhne doporučující lékař v návrhu na lázeňskou péči a zdůvodnění uvede v lékařské zprávě. Ubytování a stravu hradí průvodci zdravotní pojišťovna, u které je dítě pojištěno.

„Někdy se tak může stát i u staršího dítěte, pokud to vyžaduje jeho zdravotní stav. Pokud je dítě starší a netrpí žádnými neobvyklými potížemi, nemusí být rodiči zaručeno místo přímo v léčebně, pobyt mu není hrazen - ale samozřejmě si může na vlastní náklady zajistit bydlení poblíž,“ upozorňují odborníci z Léčebny pro děti a dorost v Lázních Bělohrad.

Doprovod dítěte se během docházení na jednotlivé procedury i učí, jak se o dítě starat v domácím prostředí. „Například v rámci léčby dýchacích potíží se naučí, jak správně prolévat nos a kloktat, jak inhalovat, a to například i ve vztahu k jídlu či jiným léčivům, nebo nácvik správného smrkání.

Doprovod si také osvojí základy dechové rehabilitace a pohybové léčby. Naučí se relaxační a úlevové polohy, které vedou k usnadnění dýchání a snížení dušnosti. Rodiče dětí s kožními problémy se zase naučí, jak správně o dětskou pokožku pečovat, čím je vhodné ji promazávat a jaké koupele lze například aplikovat i v domácím prostředí,“ dodává Pšenica.

Doprovod se ale může vzdělat i v oblasti výživy. Během pobytu absolvuje konzultace s nutričním terapeutem. Vždy samozřejmě záleží na tom, jaké indikace v daných lázních léčí.

Děti do pěti let by neměly sedět u obrazovek déle než hodinu, varuje WHO

Věda a školy

Konzumace alkoholu v dětství negativně ovlivňuje vývoj mozku a inteligenci a podporuje závislost

Děti

Reklama

Související témata:
Bronchitida

Výběr článků

Načítám