Hlavní obsah

Zfilmovaný povzdech: Chlapečci z Ruska odjíždějí, muži zůstávají

Ruská propaganda v krátkém klipu, který koluje po sociálních sítích, odsuzuje muže, kteří utekli před mobilizací do sousedních zemí. V klipu si dvojice žen povzdechne, že ti, kdo prchají z Ruska, jsou chlapečci, a že zůstávají jen skuteční muži. Před mobilizací vyhlášenou v září zemi opustily desetitisíce mužů v branném věku, nejčastěji odjeli do sousední Gruzie, Kazachstánu či Kyrgyzstánu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Loučení mobilizovaných v sibiřské Ťumeni

Článek

V klipu sleduje dvojice žen muže, jenž s kufrem nastupuje do auta k dalším osobám. Přihlíží i dva mladíci a jeden z nich druhému sděluje, že jde o bankéře.

„Vy někam jedete?“ zeptá se jedna z žen muže. „Do Gruzie,“ dostane se jí od bankéře odpovědi.

„Ten utíká,“ poznamená žena a druhá dodá: „U nás v práci také několik chlapečků uteklo.“

Následuje dojemná scéna, kdy před autem upadne postarší žena a z tašky se jí rozsype ovoce. Zatímco se na ni bankéř jen podívá a pak beze slova nastoupí do auta, dvojice mladíků se k ní rozběhne a rychle ženě pomůže vstát.

„Ano, chlapečci utekli,“ říká za dojemné hudby jedna z žen. „Muži zůstali,“ povzdechne si, načež obě také přispěchají starší ženě na pomoc.

Z klipu není zřejmé, zda je určen k televiznímu vysílání, či nikoli. Stejně tak není jasné, kdo za ním stojí ani kdy vznikl.

Kreml to sice popírá, ale zřejmě připravuje druhou vlnu mobilizace

Válka na Ukrajině

Mobilizovaní už na frontě umírají

Rusko potvrdilo smrt pěti mobilizovaných vojáků v polovině října, tedy už asi tři týdny po zahájení mobilizace. Pravděpodobně jich však po odvodech na frontu zemřelo více. Na Ukrajinu Rusko mobilizovalo asi 300 tisíc mužů a podle zjištění ruského investigativního serveru Važnyje istorii počítá Kreml se smrtí až třetiny z nich.

Krátce po vyhlášení částečné mobilizace začaly z Ruska prchat tisíce mužů v branném věku. Nejčastěji právě do sousední Gruzie, Kazachstánu či Kyrgyzstánu. Šířily se zprávy, že Rusko na ukrajinskou frontu pošle i muže bez výcviku, což ale místní úřady popřely.

Ruský prezident Vladimir Putin se ve středu nechal slyšet, že do války bylo zapojeno asi 150 tisíc mobilizovaných. V posledních dnech se spekulovalo o nové vlně mobilizace, což však Putin podle Reuters ve středu popřel s tím, že krok není potřeba.

Institut pro studium války (ISW) nicméně nedlouho před Putinovým oznámením uvedl, že ruské úřady se na ohlášení druhé vlny mobilizace mohou chystat. Když ostatně naposledy Putinův mluvčí Dmitrij Peskov popřel zavedení mobilizace, ruský prezident ji záhy poté v září oznámil.

Gruzie zažívá vlivem migrantů z Ruska hospodářský boom. K sankcím se nepřipojí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám