Hlavní obsah

Kreml to sice popírá, ale zřejmě připravuje druhou vlnu mobilizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) se domnívají, že navzdory vehementnímu popírání Kremlu se ruské úřady připravují na vyhlášení druhé vlny mobilizace. Když naposledy mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ujišťoval, že mobilizace není na pořadu dne, tak ji Vladimir Putin zanedlouho vyhlásil.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský vládce Vladimir Putin

Článek

V posledních dnech se na ruských sociálních sítích šíří spekulace o tom, že se Putin pokusí neúspěchy na frontě vyřešit vyhlášením další vlny mobilizace.

Mluvčí Kremlu Peskov v úterý obyvatelstvu doporučil, že je lepší ignorovat zprávy o údajné další vlně mobilizace, které označil za „provokace“. Místo toho by se Rusové měli „soustředit na informace přicházející z ministerstva obrany a od prezidenta“.

Reagoval i na výzvu opozičních zastupitelů, aby Putin tedy vydal dekret, kterým již platnou částečnou mobilizaci zruší. Peskov uvedl, že tohle není zapotřebí.

Popřáli nám dobrou noc. Rusko podniklo novou vlnu náletů na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Navzdory těmto prohlášením –⁠ nebo možná právě proto –⁠ jsou analytici z ISW toho názoru, že „existuje několik ukazatelů, že Rusko stále hodlá druhou vlnu mobilizace provést“.

Když Peskov 17. září veřejně prohlásil, že se vyhlášení mobilizace nezvažuje, tak ji čtyři dny nato Putin vyhlásil. Do armády bylo zařazeno 300 tisíc rekrutů.

„Putinovo rozhodnutí nařídit druhou vlnu mobilizace, všeobecnou mobilizaci, nebo dokonce vyhlásit formální vyhlášení války Ukrajině v krátkodobém horizontu neodstraní nedostatek vojenské síly, kterou má Rusko k dispozici pro válku na Ukrajině,“ soudí ISW.

Peskov: Putin je otevřen jednání, ale až USA uznají anektovaná území

Válka na Ukrajině

Přehled ruských lží, díl 3.: Mobilizaci nevyhlásíme a masivní útoky už nejsou třeba

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám