Hlavní obsah

Zelenskyj chtěl zničit ropovod Družba, kterým teče ropa i do Česka. WP získal odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj není jen stoickým vůdcem národa odolávajícího brutální ruské agresi. Uniklé odposlechy, které získal list The Washington Post, odhalují jeho agresivní instinkty. Ukrajinský vůdce podle nich plánoval nejen odvážné útoky uvnitř Ruska, ale i zničení ropovodu Družba.

Foto: Facebook/Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj v kanceláři 12. února 2022

Článek

Podle úniků, které Pentagon podle listu nepopřel, se ukrajinský prezident na jednání vlády v únoru rozzlobil na Maďarsko a na schůzce s vicepremiérkou Julijou Svrydenkovou navrhl „vyhodit do vzduchu“ ropovod Družba. „Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina by prostě měla vyhodit do vzduchu ropovod a pravděpodobně tak zničit průmysl maďarského (premiéra) Viktora Orbána, který je silně založen na ruské ropě,“ píše se v dokumentu.

Družba zásobuje kromě Maďarska také Českou republiku a Slovensko, což jsou všechno členské země NATO. Děje se tak na základě dočasné unijní výjimky, která bude platit, než se zajistí další ropa odjinud.

Prý ve vzteku

Američtí zpravodajci se nicméně netajili názorem, že Zelenskyj pronesl slova o Družbě v afektu, a tudíž šlo s největší pravděpodobností o „hyperbolické, bezvýznamné hrozby“.

Z úniků také podle The Washington Post vyplynulo, že Zelenskyj měl v úmyslu obsadit příhraniční ruské vesnice s cílem vyměnit je za okupované ukrajinské území. Podle listu tak chtěl vylepšit svou pozici při vyjednávání s Ruskem. Podobnou taktiku už dříve podle listu navrhovali představitelé pluku Azov s tím, že ji údajně používali Čečenci v první a druhé válce s Ruskem a obsazené vesnice pak měnili za své vlastní území.

Foto: Mapy.cz

Ropovod Družba

Nekonvenční taktika

Zelenskyj osobně tyto informace v rozhovoru s The Washington Post zamítl jako „fantazie“. Zároveň ale prohlásil, že jeho země může přistoupit k nekonvenčním taktikám. Tam zřejmě patří také nápad zaútočit na ruské síly v Sýrii a rozvinout tím frontu na několik tisíc kilometrů.

Zelenskyj: Nenapadáme ruské území, osvobozujeme svoje

Evropa

Jako problematické se jeví podle listu také použití raket dlouhého doletu, o něž by Zelenskyj podle odposlechů i veřejných prohlášení velmi stál. Takový zásah uvnitř Ruska je obzvláště citlivým tématem pro Bílý dům, který se už dlouho obává, že by se ukrajinský konflikt mohl vymknout kontrole a vynutit si katastrofální patovou situaci mezi USA a Ruskem, největšími jadernými mocnostmi světa.

Do jiného světla se s ohledem na obsah úniků dostává rovněž ruské obvinění, že Ukrajina tento měsíc zaútočila bezpilotníky na Kreml a chtěla zabít prezidenta Vladimira Putina, což Kyjev v čele s prezidentem odmítl.

Londýn posouvá konflikt na novou úroveň, běsní Moskva po dodávce zlomové zbraně

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám