Hlavní obsah

Zelenskyj: Nenapadáme ruské území, osvobozujeme svoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo bude podporovat Ukrajinu, dokud to bude třeba. V neděli to na společné tiskové konferenci po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Poznamenal, že Německo v podpoře nepolevuje a právě připravuje další zbrojní pomoc. Zelenskyj poděkoval a mimo jiné prohlásil, že Ukrajina nenapadá ruské území, jen osvobozuje to svoje.

Foto: Bernd von Jutrczenka, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Zelenskyj a německý prezident Steinmeier během nedělního setkání

Článek

Nový balíček zbrojní pomoci o objemu 2,7 miliardy eur (64 miliard Kč) představilo spolkové ministerstvo obrany v sobotu. Zelenskyj poděkoval Scholzovi a celému Německu za pomoc, kterou Berlín Ukrajině v jejím boji proti ruské invazi poskytuje.

„Ukrajinu budeme podporovat, dokud to bude potřeba,“ řekl Scholz na úvod tiskové konference. Uvedl, že Německo neposkytuje jen vojenskou pomoc, ale také humanitární a ekonomickou. Tato pomoc podle kancléře potrvá i v nadcházejících letech.

„Ukrajinský národ bude německému lidu navždy vděčen,“ řekl Zelenskyj a poznamenal, že Scholz svým vládním postojem přispívá k bezpečnějšímu světu.

Zelenskyj novinářům řekl, že nadále usiluje o získání stíhaček od západních zemí. Považuje to za důležité pro zlomení ruské vzdušné převahy. Scholz k tomu poznamenal, že nyní je třeba se zaměřit na dodávky již poskytovaných zbraní včetně tanků. „Na to se soustředíme,“ řekl kancléř.

Zelenskyj: Nenapadáme ruské území, osvobozujeme svoje

Ukrajinský prezident prohlásil, že věří v ukončení války do konce letošního roku. Očekává, že se tak stane díky porážce Ruska na Ukrajině. Řekl, že Ukrajina neplánuje zaútočit na ruské území, chce ale osvobodit Ruskem okupované regiony, což bude cíl připravované protiofenzivy. „Ruské území nenapadáme, my osvobozujeme naše území,“ řekl.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Německý kancléř Scholz a ukrajinský prezident Zelenskyj

Scholz zdůraznil, že mír může nastat jedině stažením ruských vojsk z Ukrajiny. „Bez toho to není možné,“ řekl kancléř s tím, že mír diktovaný Ruskem je vzhledem k imperialistické ideologii nepřijatelný. Stejně nepřijatelné je podle Scholze zamrznutí konfliktu, neboť by to mír nepřineslo. Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina je otevřená všem mírovým jednáním a iniciativám, které však musí vycházet z ukrajinských představ.

Kancléř označil ruskou invazi za brutální. „Tato strašná válka má hrozné mezinárodní dopady. Nejvíce však trpí ukrajinští občané,“ řekl Scholz. V této souvislosti připomenul, že Německo přijalo přes milion ukrajinských válečných uprchlíků.

Scholz prohlásil, že první návštěva Zelenského v Německu od loňského počátku invaze je silným signálem. Uvedl také, že odpoledne se zúčastní ceremonie v západoněmeckých Cáchách, kde ukrajinský prezident osobně převezme prestižní Cenu Karla Velikého. Do Cách poletí Scholz a Zelenskyj společně. Cenu Karla Velikého, která je vyznamenáním za zásluhy o Evropu a evropské sjednocení, letos získá Zelenskyj společně s ukrajinským lidem. Pořadatelé k tomu uvedli, že ukrajinský lid pod Zelenského vedením brání nejen suverenitu své země, ale v konečném důsledku také Evropu a evropské hodnoty.

Tématy jednání měla být vojenská situace na Ukrajině a další vojenská a hospodářská pomoc napadené zemi, jak na sociální síti naznačil ukrajinský prezident. „Zbraně. Silný balíček. Vzdušná obrana. Rekonstrukce. EU. NATO. Bezpečnost,“ napsal Zelenskyj na Twitteru po nočním příletu do Německa.

Německo, které se na počátku konfliktu zdráhalo posílat na Ukrajinu zbraně, se postupně stalo jedním z největších zbrojních podporovatelů Kyjeva. V sobotu, v předvečer návštěvy, oznámilo německé ministerstvo obrany, že ukrajinské síly dostanou nový balík vojenské pomoci v hodnotě 2,7 miliardy eur (64 miliard Kč).

Zásilka bude obsahovat 20 bojových vozů Marder, 30 tanků Leopard 1, 200 průzkumných dronů, čtyři systémy protiletecké obrany IRIS-T SLS i s municí, dále pak houfnice, dělostřeleckou munici a přes 100 obrněných bojových vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám