Hlavní obsah

Zákonodárci v Západní Virginii schválili téměř úplný zákaz potratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charleston

Zákonodárci v americké Západní Virginii v úterý schválili zákon, jenž až na několik výjimek zakazuje potraty. Jde o další stát, který se chystá podobný zákon zavést poté, co ústavní soud letos zrušil federální právo na ukončení těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nově oběti znásilnění a incestu budou moci potrat podstoupit do osmého týdne těhotenství, ale jen v případě, že o svém případu nejdříve informují policii. V případě nezletilých půjde o čtrnáctý týden.

Ukončit těhotenství bude také možné v případě, kdy bude v ohrožení zdraví nebo život matky. Zdravotníkům, kteří zákrok provedou bez potřebného povolení, hrozí až deset let vězení, lékařům ztráta licence.

Ústavní právo na potrat napříč celými Spojenými státy garantoval precedens Nejvyššího soudu z roku 1973 známý jako Roeová versus Wade, jenž stanovil federální právo na ukončení těhotenství zhruba do jeho 24. týdne.

V Maďarsku si ženy před potratem musí poslechnout tlukot srdce dítěte

Zahraniční

Pětice konzervativních členů devítičlenného soudu regulaci potratů v červnu vrátila do rukou amerických států.

Agentura AP píše, že po tomto přelomovém rozsudku se zejména ve státech ovládaných republikány rozproudila debata o tom, kdy potraty zakázat nebo jaké výjimky do předpisů zavést.

„Bez ohledu na to, jak podrobně jsou vepsány výjimky do tohoto nebezpečného zákona, způsobí ve zdravotnictví zmatek, a v důsledku toho se lidem nedostane péče zachraňující život,“ řekl Alisa Clementsová z organizace Planned Parenthood,

Západovirginský protipotratový zákon nyní zamíří na stůl republikánského guvernéra Jima Justice, který od roku 2017, kdy nastoupil do úřadu, podepsal několik předpisů namířených proti umělému ukončení těhotenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám