Hlavní obsah

Wagnerovci jsou teroristé. Označme je tak, vyzývá Švédsko EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko, které nyní předsedá Evropské unii (EU), chce prosadit, aby sedmadvacítka jako celek označila ruskou žoldnéřskou skupinu Wagner Jevgenije Prigožina za teroristickou organizaci. Potvrdil to švédský ministr zahraničí Tobias Billström s tím, že jeho země bude hledat konsenzus mezi členskými státy Unie.

Foto: Telegram

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin před svými bojovníky oznamuje stažení z Bachmutu

Článek

„Švédsko je připraveno pracovat na vyjednání shodného postoje v EU, aby Wagnerova skupina byla zařazena na sankční seznam EU kvůli terorismu,“ řekl ministr švédskému listu Dagens Nyheter. Dodal ale, že takový krok bude možný po splnění určitých zákonných předpokladů.

„Aby se na skupinu Wagner vztahovaly protiteroristické sankce EU, musí některý soudní nebo rovnocenný vnitrostátní orgán rozhodnout, jestli zahájí předběžné vyšetřování nebo trestní stíhání skupiny,“ dodal Billström. Teprve poté může být podle něj tato otázka projednána v Radě EU pro zahraniční věci.

V současnosti je na unijním seznamu teroristických organizací 13 jednotlivců a 21 skupin. Unie zatím jen zmrazila v roce 2020 Prigožinův majetek a zakázala mu vstup na území EU s odůvodněním, že poslal své bojovníky do Libye.

Začátkem týdne vyzval k zařazení Prigožinovy organizace na seznam teroristických organizací francouzský parlament. Podobný krok v příštích týdnech údajně zvažuje také Británie.

Anketa

Souhlasíte, aby EU označila Prigožinovu skupinu Wagner za teroristickou organizaci?
Ano
89 %
Ne
9,7 %
Nevím
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 808 čtenářů.

Přijeďte do Bachmutu, drahý Sergeji, zve Prigožin Šojgua, jemuž veřejně nadává

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám