Hlavní obsah

Přijeďte do Bachmutu, drahý Sergeji, zve Prigožin Šojgua, jemuž veřejně nadává

Šéf soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin požádal ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, aby se osobně přijel podívat na bojiště do Bachmutu a zhodnotil tamní situaci, která začíná být pro ruské jednotky velmi složitá.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Jevgenij Prigožin

Článek

Prigožin tak učinil v dopise, který zveřejnila jeho tisková služba na sociální síti Telegram. Ministra přitom oslovil „drahý Sergeji Kužugetoviči“, ačkoli mu už delší dobu veřejně nevybíravě spílá kvůli váznoucím dodávkám munice.

Šéf žoldnéřů píše, že jeho bojovníci kontrolují více než 95 procent lokality Bachmut a že pokračují v boji „s cílem jejího plného osvobození“. Současně ale připouští, že v místech, kde se nacházejí jednotky pravidelné armády, protivník uskutečnil „řadu úspěšných protiútoků“.

Prigožin už je vyloženě nepříčetný: Šojgu, Gerasimove, kde je sakra munice?

Zahraniční

„Vzhledem ke složité operační situaci i Vašim mnoholetým zkušenostem z vedení bojových akcí vás žádám, abyste přijel na území města Bachmutu kontrolovaného ruskými silami a sám složitou situaci zhodnotil,“ napsal Prigožin, jenž ministrovi předem poděkoval a vyjádřil naději, že s návštěvou bude souhlasit.

Není jasné, jak vážně myslel Prigožin zmínku o Šojguových zkušenostech z bojů. Současný ministr obrany totiž před tím vedl resort pro mimořádné situace a byl zodpovědný za civilní ochranu, ryze vojenskou kariéru za sebou nemá.

Prigožin také v dopise použil pro Bachmut jeho ukrajinský název, nikoli ruské pojmenování Arťomovsk.

Rusy zachvátila panika, Ukrajinci u Bachmutu postupují

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám