Hlavní obsah

Vítězství republikánů je nutné k záchraně amerického snu, řekl Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství republikánů ve volbách do amerického Kongresu je nutné, aby se zastavilo ničení země a zachránil americký sen. Řekl to na předvolebním mítinku v Pensylvánii bývalý americký prezident Donald Trump. Pensylvánie je pro tyto volby důležitým státem na severovýchodě.

Foto: Mike Segar, Reuters

Bývalý prezident Donald Trump se také zapojil do kampaně.

Článek

„Pokud chcete zastavit ničení naší země a zachránit americký sen, pak toto úterý musíte volit republikány v obrovské červené vlně,“ řekl Trump, který se netají tím, že se chce ucházet o znovuzvolení prezidentem v roce 2024. Červená je barvou republikánů. Sám Trump měl na hlavě charakteristickou červenou čepici s nápisem Make America Great Again (učiňme Ameriku opět velikou), což bylo Trumpovo volební heslo z roku 2016, a červenou kravatu.

Trump přijel do Pensylvánie podpořit republikánské kandidáty na funkce guvernéra a senátora Pensylvánie, tedy Douga Mastriana a Mehmeta Oze.

Biden: Volby do Kongresu budou „rozhodujícím“ momentem pro americkou demokracii

Zahraniční

Do Pensylvánie přijeli podpořit své kandidáty také současný demokratický prezident Joe Biden a bývalý Barack Obama.

Američané budou v úterý hlasovat o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu, a také o guvernérech 36 států a tří teritorií. Průzkumy naznačují, že demokraté mohou přijít o kontrolu nad oběma kongresovými komorami. To by mělo zásadní dopad na schopnost prezidenta Bidena prosazovat zákony a zároveň by to mohlo přímo ovlivnit, zda se Trump rozhodne za dva roky opět kandidovat na post šéfa Bílého domu. Otázkou také je, jak by případná převaha republikánů v Kongresu ovlivnila americkou vojenskou pomoc Ukrajině.

Mrazivá předpověď amerického komika: Demokracie je na smrtelné posteli. Nejde to vrátit

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám