Hlavní obsah

Válku Izraele a Palestinců začalo probírat mimořádné Valné shromáždění OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V New Yorku projevy izraelského a palestinského velvyslance začalo mimořádné Valné shromáždění OSN, které se věnuje válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem. O slovo se přihlásilo více než 100 řečníků a zasedání by se mohlo protáhnout až do pátku.

Foto: Profimedia.cz

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján

Článek

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján podle agentury Reuters na shromáždění varoval, že pokud Izrael nezastaví svůj odvetný úder proti Hamásu, bude mít konflikt dopad i na Spojené státy. Americké činitele Amírabdolláhján obvinil z „řízení genocidy v Palestině“ a dodal, že Írán nechce, aby se konflikt rozšířil do dalších částí regionu.

Na závěr zasedání by se mělo hlasovat o návrhu rezoluce vyzývající k příměří v Pásmu Gazy, kterou předložilo Jordánsko. V uplynulých dvou týdnech už Rada bezpečnosti OSN hlasovala o návrzích předložených Spojenými státy, Ruskem nebo Brazílií. Žádný z návrhů však nezískal potřebný počet hlasů. Neschopnost Rady bezpečnosti shodnout se na znění rezoluce o nezbytnosti humanitárního příměří je jedním z důvodů, proč bylo svoláno Valné shromáždění.

Jordánsko navrhuje okamžité příměří

Jordánský návrh vyzývá k okamžitému příměří a obsahuje další body, s nimiž podporovatelé Izraele nesouhlasí. Je proto nejasné, zda bude text přijat. Pozorovatelé očekávají, že některé země globálního Jihu by mohly zasedání a hlasování využít k tomu, aby se od Izraele distancovaly. Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou závazné, jsou považovány za symbolické.

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1400 mrtvých. Útočníci navíc unesli podle izraelské armády přes 220 lidí. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 7000 lidí. Pásmo Gazy a jeho úřady ovládá od roku 2007 Hamás.

Reklama

Výběr článků

Načítám