Hlavní obsah

V Paříži je sarmat za 200 sekund. Ruský poslanec by chtěl střílet na evropské metropole

Ruská státní televize pokračuje ve vyhrocování rétoriky vůči Západu, který začíná na Ukrajinu dodávat těžké zbraně. V jedné diskusi se rozohnil ruský poslanec Alexej Žuravljov, který navrhoval vyřešit problémy se Západem čerstvě otestovanou raketou Sarmat. Režie pak zareagovala grafikou s odhadovanou délkou letu rakety do tří evropských metropolí. Návrh na použití rakety je nicméně naprosto nesmyslný a není to první z Žuravljovových absurdních výroků.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Žuravljov

Článek

Vše, co zazní v ruských propagandistických „diskusích“ na kanále Rossija 1, je třeba brát s rezervou. Většinou jsou pečlivě zinscenované a nejinak tomu bylo i v případě návrhu vystřelení raket na Londýn, Berlín či Paříž. Zákonodárce navrhoval fantasmagorické řešení a ostatní ho mírnili, aby vypadali jako rozumnější.

„Jeden sarmat – a je to,“ rozohňoval se Žuravljov. „Byly Britské ostrovy – a už nejsou,“ dodal. V tu chvíli mu ostatní skočili do řeči s tím, že vedou seriózní diskuzi. „Já to ale myslím vážně,“ nenechal se odbýt zákonodárce.

Na námitku dalšího účastníka debaty, že jaderný konflikt by nemusel přežít nikdo na planetě, odpověděla moderátorka Olga Skabejevová: „Aspoň bychom začali s čistým štítem.“

Jedna raketa a New York zmizí, smáli se ruští moderátoři

Válka na Ukrajině

Následuje grafika, která ukazuje, za jak dlouho by údajně doletěla raketa Sarmat z Kaliningradské oblasti do Paříže, Berlína či Londýna. Tvůrci však očividně propočítali pouze vzdálenost vzdušnou čarou a údajnou maximální rychlost sarmatu, která má dosahovat 25 tisíc kilometrů za hodinu.

Bizarní výroky ruského poslance

Nutno podotknout, že balistické rakety nelétají po celou dobu letu maximální rychlostí a z podstaty věci létají po balistické křivce, která je delší než plochá dráha letu. Používat mezikontinentální raketu Sarmat na cíle ve střední vzdálenosti nemá valný smysl.

Co víme o ruské superraketě Sarmat

Evropa

Navíc tato raketa byla teprve otestována. Rusko oznámilo, že plánuje první přiřazení této zbraně k bojovým jednotkám na podzim 2022. Kdy pak bude raketový pluk vyzbrojený sarmatem operabilní, zůstává otázkou.

Ruský poslanec: Za teplou zimu můžou USA a jejich „klimatická zbraň”

Evropa

Že jde jenom o „chřestění zbraněmi“, pak dokazují i předchozí bizarní výroky tohoto ruského poslance.

Žuravljov byl do parlamentu zvolen za vládní stranu Jednotné Rusko, současně ale vede nacionalistické uskupení Vlast. Loni v prosinci veřejně navrhoval únos amerického kongresmana. Rok předtím uvedl, že za neobvyklé teplo v Rusku mohou „klimatické zbraně USA“. Na svém kontě má rovněž výrok, že v Dánsku existuje specializovaná zoologická zahrada, kde zoofilové mohou znásilnit želvu.

Před sedmi lety ve Státní dumě předložil návrh požadující označovat firmy, které v minulosti spolupracovaly s režimy v nacistickém Německu nebo ve fašistické Itálii. Demonstrativně přitom přesedl z mercedesu do škodovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám