Hlavní obsah

Ruský poslanec: Za teplou zimu můžou USA a jejich „klimatická zbraň”

– Moskva

Za neobvykle teplou letošní zimou v Rusku je „klimatická zbraň“, kterou prý tajně testují USA. Myslí si to Alexej Žuravljov, poslanec ruského parlamentu, podle nějž planetě kvůli tomu hrozí „katastrofální následky“.

Foto: duma.gov.ru

Alexej Žuravljov, poslanec ruského parlamentu

Článek

„Jsem přesvědčen, že nejde o náhodné klimatické změny,“ řekl rozhlasu Govorit Moskva. Tvrdil rovněž, že USA testovaly „klimatické zbraně“ už v době války ve Vietnamu.

Specialisté ale upozornili, že právě USA loni utrpěly velké škody kvůli klimatickým vlivům. „Lesní požáry v Kalifornii či povodně způsobily škody přes 12 miliard dolarů. To si snad způsobil Pentagon? Sa­mozřejmě že ne,“ uzavřel ruský meteorolog Jevgenij Tiškovec.

Přes týden napadne až 20 cm sněhu. Mohutná obleva ho zase zlikviduje

Počasí

Žuravljov byl do parlamentu zvolen za vládní stranu Jednotné Rusko, současně ale vede nacionalistické uskupení Vlast. Ve sněmovně se blýskl v roce 2013 rvačkou s dalším prominentním vládním poslancem Adamem Delimchanovem, který je blízkým příbuzným vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova. V témže roce Žuravljov předložil návrh zákona, který by homosexuály zbavil rodičovských práv.

Před pěti lety ve Státní dumě předložil návrh požadující označovat firmy, které v minulosti spolupracovaly s režimy v nacistickém Německu nebo ve fašistické Itálii. Demonstrativně přitom přesedl z mercedesu do škodovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám