Hlavní obsah

Co víme o ruské superraketě Sarmat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko ve středu otestovalo svou nejmohutnější mezikontinentální raketu Sarmat, označovanou na Západě jako Satan II. Po odpálení z kosmodromu Pleseck přeletěla Rusko a zasáhla 6000 km vzdálený cíl na střelnici Kura na Kamčatce. Prezident Vladimir Putin po úspěšném testu zdůraznil význam rakety pro ruské síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské záběry ukazují odpálení balistické raketyVideo: Reuters

 
Článek

„Nový komplex má ty nejvyšší takticko-technické kvality a je schopen překonat všechny moderní protiletadlové systémy. Ve světě nemá konkurenta a dlouho ho mít nebude,“ uvedl Putin.

Jde o vůbec největší mezikontinentální balistickou raketu s hmotností přes 208 tun. Protože má dolet až 18 000 kilometrů, může se použít k jaderným útokům přes jižní pól, a ne kratší cestou přes severní, na níž je rozmístěna většina amerických protiraketových systémů.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Test rakety Sarmat

Raketa může nést až patnáct hlavic, z nichž každá může letět po vlastní trajektorii a v případě dobrého zacílení mohou zničit území o rozloze Francie. Předpokládá se, že zřejmě bude nosit hypersonická vztlaková tělesa, která umožňují manévrování po většinu doby letu v atmosféře.

Nosnost také pomáhá překonání protiraketové obrany, protože může nést velký počet klamných hlavic.

Jen harašení zbraněmi

Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že Moskva o testu Washington informovala, jak to vyžadují mezinárodní dohody, a že Spojené státy byly schopny let sledovat. „Takovéto testy jsou rutinní a nebylo to žádné překvapení“.

Darované zbraně vám budou chybět, semeleme vás, vyhrožuje Západu hlásná trouba Kremlu

Evropa

Západní experti označili test za ruské harašení jadernými zbraněmi a dodali, že představuje extrémně malou hrozbu pro Spojené státy a jejich spojence. Podle nich měl test ukázat sílu Ruska domácímu publiku poté, co byl v Černém moři potopen ruský křižník Moskva.

Ovšem tak jako Putin kvality ruského vojenského vybavení evidentně přehání, Západ je zřejmě na druhou stranu snižuje. Sarmat sice nepřináší převratnou technologii, pokud ale je skutečně schopen létat přes jižní pól, jak Rusko tvrdí, znamenalo by to pro USA nutnost rozšířit raketový deštník.

Počet hlavic a klamných hlavic navíc zatěžuje systém protiraketové obrany, a to zejména v případě, pokud by bylo vypuštěno více raket. Rizikem jsou také mohutné jaderné nálože, které Sarmat může nést.

Foto: ČTK/AP

Start rakety Sarmat

Experti tvrdí, že Sarmat je jen vylepšenou verzí starší, podobně těžké třístupňové rakety R-36 Vojvoda (Satan I). Tyto rakety tvoří jádro ruských jaderných střel odpalovaných ze sil. Ty mají dolet 10 až 16 tisíc km a mohou nést deset hlavic, což je dané omezením smluv o odzbrojení. Tyto rakety ale stárnou, navíc Rusku chybějí náhradní díly, protože se vyráběly v Dněpropetrovsku, nyní ukrajinském Dnipru.

Ministři obrany Česka a USA potvrdili zájem uzavřít obrannou dohodu

Amerika

Sarmat byl poprvé vypuštěn v roce 2017. Putin raketu zmínil v roce 2018, když mluvil o nových zbraních. Už tehdy američtí představitelé hrozbu bagatelizovali.

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin ve středu uvedl, že by Sarmat měl být dodáván ruským silám od podzimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám