Hlavní obsah

USA a Rusko chystají setkání ohledně kontrol jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci USA a Ruska by se v následujících týdnech měli sejít na jednání ohledně obnovení vzájemných inspekcí jaderných základen. V úterý to uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Inspekce upravuje smlouva o nešíření jaderných zbraní New START, kterou obě strany podepsaly v roce 2009 v Praze. Inspekce byly přerušeny v březnu 2020 kvůli pandemii koronaviru a od té doby nedošlo k jejich obnovení.

Foto: Ruské ministerstvo obrany, Reuters

Test ruské balistické střely během cvičení ruských jaderných sil

Článek

Mluvčí americké diplomacie uvedl, že oboustranná komise Američanů a Rusů, která má zahájit diskuze o obnovení inspekcí, se sejde v blízké budoucnosti. Odmítl poskytnout detaily ohledně toho, kdy, kde a za jakých podmínek se setkání uskuteční. Mírnil také očekávání ohledně budoucí schůzky, zdůraznil ale, že je důležité zajistit, aby možnost dialogu mezi oběma zeměmi „nezakrněla“.

Zdroje blízké jednání podle agentury Reuters uvedly, že jednání se pravděpodobně uskuteční na Blízkém východě, jelikož Švýcarsko, které bylo tradičním místem pro setkání, se po únorové invazi přidalo k sankcím proti Rusku. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí zprávy odmítl komentovat.

Zpráva o setkání přichází jen několik dní poté, co americká média přišla s informací, že bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan měl v minulých měsících jednat s vysoce postavenými poradci ruského prezidenta Vladimira Putina ve snaze snížit napětí na Ukrajině a šance, že Rusko na Ukrajině použije jaderné zbraně.

Bidenův poradce jednal s Moskvou kvůli jaderné hrozbě na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Rusko také v srpnu zakázalo americkým inspektorům vstup na své jaderné základny v reakci na omezení vstupu Rusů na americkou půdu. Vzájemné inspekce byly přerušeny už v březnu 2020 po vypuknutí pandemie koronaviru a od té doby nedošlo k jejich obnovení. Komise se naposledy sešla v Ženevě vloni v říjnu.

Moskva a Washington dohodu New START prodloužily letos v únoru a platit má do roku 2026. Smlouva, původně podepsaná v Praze v roce 2009, omezuje počet nasazených jaderných hlavic i zařízení, která jsou schopna je odpálit.

Moskva je také otevřena jednáním ohledně nástupce dohody NewSTART. Spojené státy nicméně odmítají zahájit jednání o nové dohodě, dokud se neobnoví vzájemné inspekce.

Analytici: Kreml pochopil, že strašení jadernými zbraněmi nikam nevede

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám