Hlavní obsah

„Comeback Ameriky.“ Trump oznámil kandidaturu na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouho očekávané prohlášení je tu. Donald Trump oficiálně oznámil, že bude usilovat o návrat do Bílého domu. Zase budeme velkým národem, sliboval v projevu plném sporných tvrzení.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

„Návrat Ameriky začíná právě teď,“ řekl Trump na úvod svého vystoupení ve svém sídle v Mar-a-Lago na Floridě.

Krátce předtím informovala stanice CNN, že bývalý prezident předložil úřadům potřebné dokumenty pro kandidaturu na post hlavy Spojených států pro rok 2024.

Jen několik minut po zahájení projevu Trump zpochybnil výsledky voleb 2020 a bez důkazů naznačil, že Čína zasahovala ve prospěch Joea Bidena, který ho porazil.

Bývalý prezident řekl řadu nepravdivých nebo zavádějících výroků a zveličoval své výsledky v prezidentské funkci.

Neúspěch republikánů v tolik slibované „červené vlně“ v nedávných midterms byl přitom pro Trumpovo tvrzení, že je hlasem voličů své strany, velkou ranou. Podpora řadových voličů, která mu po léta zajišťovala pevnou pozici v Republikánské straně, již několik měsíců slábne.

Válka na Ukrajině by prý nebyla

„Před dvěma lety, když jsem odcházel z úřadu, byly Spojené státy připraveny na svůj zlatý věk,“ řekl a vyjmenoval velmi sporné úspěchy - včetně údajného zvládnutí pandemie koronaviru.

KOMENTÁŘ: Trump se na červenou vlnu těšil marně, nevybral správné koně – Alex Švamberk

Komentáře

Velkou část projevu strávil osobní kritikou svého nástupce Bidena. Trefoval se do něj například za to, že „usíná na mezinárodních konferencích“, nebo za zpackané stažení z Afghánistánu. „Kdybych byl vaším prezidentem, k (válce na) Ukrajině by nikdy nedošlo,“ neodpustil si rýpanec Trump.

„Ale takhle to být nemusí. Před dvěma lety jsme byli velkým národem a brzy jím budeme znovu,“ uvedl za potlesku publika. „Už jste připraveni? Já už také začínám být,“ hrál si Trump s očekáváním fanoušků.

Nakonec to konečně přišlo. „Abych učinil Ameriku opět skvělou a skvostnou, oznamuji dnes večer svou kandidaturu na prezidenta Spojených států,“ řekl Trump.

Bezprostředně poté publikoval prezident Joe Biden na Twitteru video podle něj dokazující, jak „Donald Trump zklamal Ameriku“.

Anketa

Měl by se Donald Trump opět stát prezidentem USA?
Ano
25,5 %
Ne
74,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2637 čtenářů.

Trump zuří z výsledků voleb do Kongresu, zlobí se i na manželku

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám