Hlavní obsah

Zesilujeme bombardování v Afghánistánu, uvedly USA po útoku na kábulský hotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy vyslaly do Afghánistánu peruť bitevních letadel A-10 Warthog, oznámila v úterý agentura Reuters s odvoláním na Pentagon. Zpráva se objevila v den, kdy spojené státy přiznaly, že při útoku na hotel v Kábulu o víkendu zahynuli i Američané. Počet amerických náletů v zemi už loni vzrostl třikrát.

Foto: Novinky

Americký stroj A-10 Warthog

Článek

Bitevníky A-10 se vrátily do Afghánistánu po pěti letech. Dvanáct letadel vzlétá a přistává na letišti v Kandaháru, který leží na jihu země, jenž je jinak baštou radikálního hnutí Tálibán. Stroje už podnikly první útoky.

Generál letectva James Hecker řekl, že úkolem letounů bude poskytovat přímou vzdušnou podporu pozemním silám při protiteroristických operacích a akcích proti zdrojům radikálů, tedy proti makovým polím a místům, kde se vyrábí heroin.

Hecker zdůraznil, že vzdušná kampaň proti Tálibánu loni výrazně zesílila: „Jen v roce 2017 jsme shodili více bomb než za předchozí dva roky. Přes 4000 kusů munice bylo použito proti Tálibánu, Islámskému státu a dalším.“

Podle Pentagonu bylo loni shozeno v Afghánistánu 4361 kusů munice, zatímco v roce 2016 to bylo jen 1337 kusů. O rekordním počtu použité munice se psalo už loni na podzim, tehdy se ale uvádělo „jen” 2400 kusů munice. [celá zpráva]

Pentagon tvrdí, že není třeba se bát nárůstu obětí z řad civilistů, neboť se používá přesná munice. Dosud však byla realita jiná.

Uvedl, že nasazení warthogů umožnil úspěch tažení proti Islámskému státu v Sýrii a v Iráku, takže mohly být přemístěny z turecké základny Incirlik do Afghánistánu.

A-10 ground attack aircraft bolster U.S. air power in Afghanistan https://t.co/NmZn4VhlMs pic.twitter.com/pumlON5rpO

V Afghánistánu budou také nově rozmístěna útočná bezpilotní letadla MQ-9 Reaper, které mají zlepšit průzkum a pozorování, ale dají se použít i k útokům.

Důvodem sílící vzdušné kampaně je skutečnost, že po ukončení mezinárodní operace ISAF v Afghánistánu vzrostla aktivita Tálibánu, který nyní kontroluje nejméně dvě pětiny území. Po několika měsících vyhodnocování války v Afghánistánu se americký prezident Donald Trump loni v srpnu rozhodl změnit strategii — kampaň nemá stanoven konec a bude silnější. [celá zpráva] Spojené státy poslaly do země 3000 vojáků. [celá zpráva]

V kábulském hotelu zahynuli i Američané

Informace o nasazení letitých bitevníků A-10 Warthog, jež jsou nejlepšími stroji amerického letectva pro přímou podporu pozemních sil, přišla v den, kdy americké ministerstvo zahraničí přiznalo, že při sobotním útoku vzbouřenců na hotel v Kábulu zahynulo několik Američanů a další utrpěli zranění. Přesné počty obětí z neuvedlo.

Při útoku na hotel Intercontinental v afghánské metropoli zahynulo celkem 22 lidí. Je mezi nimi 14 cizinců a osm Afghánců, sdělil činitel afghánského ministerstva vnitra. Ukrajina již dříve potvrdila šest svých mrtvých občanů, o život přišli i dva Venezuelci a Kazach. Útok trval několik hodin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám