Hlavní obsah

Trump: V Afghánistánu zůstaneme, pošlu tam víc vojáků

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy budou pokračovat v boji proti teroristům v Afghánistánu, aby se vyhnuly nepřijatelným důsledkům rychlého stažení americké armády ze země. Řekl to v pondělí prezident Donald Trump, který na vojenské základně Fort Myer poblíž Washingtonu představil novou americkou strategii pro Afghánistán a jižní Asii. Povstalci z Tálibánu zareagovali prolášením, že ozbrojený boj neukončí.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump představuje novou strategii pro Afghánistán.

Článek

Zájmem Washingtonu ve vztahu k Afghánistánu a Pákistánu je podle něj především zajistit, aby se nestaly útočištěm pro teroristy ohrožující USA. Washington posílí svou přítomnost v Afghánistánu, kolik vojáků do země nově pošle, Trump ale neřekl.

„Sdílím frustraci amerického lidu,” řekl Trump, podle kterého jsou Američané vyčerpaní z „války bez vítězství”. „Nakonec zvítězíme,” ujistil.

Foto: ČTK/AP

Trump svůj projev přednesl před vojáky na základně Fort Myer.

V projevu prezident přiznal, že mu jeho prvotní instinkt říkal, aby se Spojené státy z Afghánistánu, kde američtí vojáci bojují již šestnáct let, co nejrychleji stáhly. Od nástupu do funkce prezidenta prý ale změnil názor. Důsledky takového kroku by podle něj totiž byly „předvídatelné a nepřijatelné”. V zemi by vzniklo vakuum, které by „okamžitě vyplnili” teroristé včetně radikálů z Islámského státu či Al-Káidy, řekl Trump.

Povstalci z hnutí Tálibán, kteří minulý týden Trumpa vyzývali, aby vojáky stáhl, na jeho vystoupení zareagovali prohlášením, že svůj boj neukončí a „Afghánistán se pro Spojené státy stane pohřebištěm”.

Počty neprozradí

Právě zabránit teroristům, aby v Afghánistánu a Pákistánu nacházeli bezpečné útočiště, je podle amerického prezidenta hlavním zájmem USA v oblasti. Teroristům se podle něj také nesmí dostat do rukou jaderné zbraně. Spojené státy se již nebudou snažit přestavovat vzdálené země podle svého obrazu, ujistil Trump. Hlavním cílem bude chránit USA a „zabíjet teroristy”.

Foto: ČTK/AP

Projevu naslouchaly i Trumpova manželka Melania a dcera Ivanka.

Foto: ČTK/AP

V publiku seděli i ministři zahraničí Rex Tillerson, ministr financí Steven Mnuchin a ministr spravedlnosti Jeff Sessions (zprava doleva).

Nová strategie v Afghánistánu nebude podle Trumpa založena na časových plánech, ale na podmínkách na bojišti. Nepřátelé se na rozdíl od minulosti podle něj nebudou dozvídat o amerických plánech dopředu, a nebudou moci tak vyčkávat. O počtu vojáků, kteří posílí stav americké armády v Afghánistánu, Trump hovořit odmítl.

Americká média před projevem spekulovala, že by mohlo jít až o 4000 vojáků. V současnosti mají USA v Afghánistánu přibližně 8400 žen a mužů ve zbrani. V době vrcholného nasazení v roce 2011 to bylo asi 100 000 vojáků.

„Nebudeme hovořit o počtech našich vojáků nebo o plánech dalších vojenských aktivit,” řekl Trump. „Od nynějška nebudou naši strategii určovat svévolné časové plány, ale podmínky v terénu,” dodal.

Krátce po Trumpově proslovu oznámil americký ministr obrany James Mattis, že několik spojenců v NATO přislíbilo, že stejně jako USA navýší počet svých vojáků v Afghánistánu. Kolik přesně nových vojáků Washington do středoasijské země pošle, neřekl ale ani Mattis.

V Afghánistánu působí i Češi.

Žádný bianko šek

Slib, že Spojené státy zůstanou v Afghánistánu, není ale podle Trumpa „bianko šekem” pro afghánskou vládu. Afghánci musí vzít budoucnost své země do vlastních rukou a více se zapojit do vojenských akcí i hospodářské obnovy své země, dodal prezident. Zároveň nevyloučil, že by součástí politického řešení krize v Afghánistánu mohla být i část Tálibánu.

Více zapojit by se podle Trumpa měl také Pákistán, který si od něj vysloužil během projevu kritiku kvůli údajnému ukrývání teroristů. Země, která sousedí s Afghánistánem, je podle něj útočištěm „agentů chaosu”. S hospodářským rozvojem by měla Afghánistánu pomoci také Indie, řekl Trump.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Válku v Afghánistánu zahájil v říjnu roku 2001 prezident George Bush mladší v reakci na teroristické útoky z 11. září. Koalice vedená Spojenými státy svrhla vládu Tálibánu, který poskytoval útočiště teroristům z organizace Al-Káida. Američané však v zemi zůstali i poté. V současné době afghánské armádě v tažení proti islamistům z hnutí Tálibán pomáhá kromě zhruba 8400 amerických také 5000 dalších vojáků NATO včetně českých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám