Hlavní obsah

Američané se spojenci shazují rekordní množství bomb

Washington

Koaliční letadla v čele s americkými v Sýrii a Iráku bombardují častěji než kdy jindy během tří let bojů proti Islámskému státu. Američané rovněž v Afghánistánu používají nejvíce bomb a raket od srpna 2012, kdy tam 90 tisíc vojáků USA stále vedlo bojové akce. Je to důsledek uvolnění pravidel novým prezidentem Donaldem Trumpem, upozornil server Foreign Policy.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-16

Článek

Koaliční letouny v Sýrii a Iráku za srpen vypálily 5075 raket a bomb, což je měsíčně vůbec nejvíc od zahájení operací proti Islámskému státu v Iráku v srpnu 2014. Počet útoků i letos rostl s každým dalším měsícem a do konce srpna bylo shozeno 32 801 bomb a raket proti 30 743 za celý předchozí rok.

Souvisí to převážně s velkými ofenzivami u iráckého Mosulu a nyní u syrské Rakky.

Americké velení tento týden současně potvrdilo, že jeho letouny ve snaze zabránit expanzi Tálibánu i odnože Islámského státu v Afghánistánu letos použily více než 2400 bomb a raket. Přitom za celý loňský rok jich bylo 1337.

Trump dal bombám zelenou

Foreign Policy upozornil, že s ohlášeným vysláním amerických posil se dá očekávat další nárůst počtu vzdušných útoků.

Server také podotkl, že počet náletů je vyšší v důsledku uvolnění pravidel prezidentem Trumpem. Ten už během kampaně slíbil, že „Islámský stát vybombarduje“, dodal k tomu server International Business Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám