Hlavní obsah

Vypadnout z Ukrajiny? To je nerealistický požadavek, tvrdí Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý odmítl požadavek Kyjeva na obnovení plné územní svrchovanosti jako nerealistický. Současně obvinil kyjevské vedení, že protahuje válku, protože odmítá jednat. Západu vytýkal, že neumravňuje ukrajinského prezidenta a vede proti Rusku hybridní válku.

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Lavrov si po jednání stěžoval, že je to Kyjev, kdo se brání jednání. „Pokud někdo odmítá, je to Ukrajina. A čím déle bude odmítat, tím bude nakonec vyjednávání složitější,“ tvrdí ruský ministr, kterého do Indonésie na jednání skupiny G20 za sebe poslal vůdce Kremlu Vladimir Putin.

Na Lavrovova slova okamžitě reagoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, který připomněl: „Byla to Ruská federace, která napadla Ukrajinu. Je to Ruská federace, které odpaluje rakety na naše města a dopouští se genocidy ničením energetické infrastruktury. Ale konflikt prý protahuje Ukrajina: Tato válka pokračuje právě kvůli veřejné manipulaci Lavrova a neochotě přestat zabíjet.“

V jednom má ale Lavrov pravdu, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skutečně jednání se současným vedením Ruska nechce, a to od doby masakru v Buči. Před tím naopak Putina vyzýval k jednání, což ruský vůdce odmítal.

Ještě při jarních jednáních se přitom zdálo, že jsou Ukrajinci ochotni i ke kompromisům. Od chvíle, co vyšla najevo zvěrstva okupantů, Kyjev dlouhodobě deklaruje, že je ochoten jednat s Moskvou o příměří pouze pod podmínkou, že se ruské síly zcela stáhnou z Ukrajiny.

Lavrov žádá Západ, aby Ukrajinu krotil

Lavrovovi vadí, že se Západ nepokouší požadavky Kyjeva mírnit. Uvedl, že se občas objevují sdělení, že „americká administrativa říká Zelenskému, aby byl vstřícnější“. Ovšem ne kvůli tomu, aby vyšel vstříc požadavkům Ruska, stěžoval si ruský ministr zahraničí.

„Pak se okamžitě upřesní, že to není kvůli tomu, aby se choval doopravdy konstruktivně, ale proto, aby se odstranily námitky té části západního světa, která začíná pochybovat o nutnosti dodávat další zbraně (na Ukrajinu),“ všiml si šéf ruské diplomacie.

Současně měl výhrady k údajně dvojaké evropské politice, když někteří lídři „mluví o potřebě mírového urovnání“, ale EU současně zahájila výcvik ukrajinských vojáků.

„Je to politické rozdvojení mysli nebo, jak řekl prezident Putin, specificky nekonvenční forma mezinárodních vztahů. Ale my si na to zvykáme,“ dodal podle agentury TASS Lavrov.

Rusko chce podle něj vidět, že „Západ má vážný zájem na ukáznění Zelenského a na tom, že se mu vysvětlí, že takto nelze dál pokračovat, protože to není v zájmu ukrajinského lidu ani jeho samotného.“

To se podle něj neděje a má o tom svědčit promítnutí Zelenského vystoupení. „Z jeho projevu jsem si udělal jen jeden závěr – zatím neposlouchá žádné západní rady,“ uvedl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý ve videoprojevu na summitu G20 uvedl, že přišel čas zastavit válku na Ukrajině, což by se mělo stát na základě jím navrženého plánu. Válka by podle něj měla skončit „spravedlivě“ a na základě Charty OSN a mezinárodního práva. Zelenskyj přitom zopakoval, že Rusku nelze důvěřovat.

Britský premiér Sunak zpražil na G20 Lavrova: Vypadněte z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Lavrov byl po příletu na Bali v nemocnici

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám