Hlavní obsah

Britský premiér Sunak zpražil na G20 Lavrova: Vypadněte z Ukrajiny

Novopečený britský premiér Rishi Sunak měl v úterý poprvé možnost ukázat světovým lídrům, jaký postoj zaujme ke konfliktu na Ukrajině. Na jednání skupiny G20 vyzval Rusko, že nejlepší by bylo, kdyby „vypadlo z Ukrajiny“ a „ukončilo tuhle barbarskou válku“. Přímo naproti si projev vyslechl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Profimedia.cz

Lavrov seděl přímo naproti Sunakovi.

Článek

Setkání na ostrově Bali je prvním setkáním britského premiéra se zástupcem Kremlu od zahájení války na Ukrajině. V Downing Street 10 se přitom od té doby vystřídali už tři politici, po Borisi Johnsonovi chvíli vládla Liz Trussová, nyní je u kormidla Sunak.

Ruský vládce Vladimir Putin se jednání neúčastní, místo toho vyslal Lavrova. „Jeden člověk má moc to všechno změnit,“ zkritizoval šéfa Kremlu Sunak.

„Je pozoruhodné, že Putin se necítil na to připojit se sem k nám. Možná kdyby to udělal, mohli bychom se pustit do řešení věcí,“ pokračoval a obrátil se na Lavrova.

„Protože největší rozdíl, který by kdokoli mohl udělat, by byl, kdyby Rusko vypadlo z Ukrajiny a ukončilo tuto barbarskou válku,“ neostýchal se britský premiér. Zdůraznil, že to by bylo naprosto zásadní nejen pro Ukrajinu, ale pro celý svět.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Rusko vyslalo na summit šéfa diplomacie Lavrova.

Lavrovovi také dal jasně najevo, že Spojené království bude pod jeho vedením stále na stejné straně. „Budeme Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak bude třeba. A podpoříme mír na základě Charty OSN,“ uvedl Sunak. Vzhledem k tomu, že Charta OSN chrání územní celistvost jednotlivých členských států, dá se předpokládat, že Británie nepodporuje odevzdání části ukrajinského území Rusku jen proto, aby se válka zastavila.

Na dodržování principů se snad shodneme, podotkl

Sunak uznal, že se summit G20 koná za „drsných okolností“, jelikož má ruská invaze na Ukrajinu hluboké důsledky pro všechny přítomné. Zastavil se také u toho, že je potřeba hromadně odmítnout porušování základních principů mezinárodního řádu, totiž suverenity a teritoriální integrity.

Válka nesmí skončit „nějak“. Zelenskyj na summitu G20 představil desetibodový plán

Zahraniční

„Na těchto principech všichni závisíme. Jsou to principy mezinárodního řádu. Musí být dodržovány. Na tom se snad všichni shodneme,“ poznamenal.

Zkritizoval Rusko za to, že způsobuje globální výpadky dodávek potravin. „Dvě třetiny ukrajinského obilí směřují do rozvojových zemí, ale Rusko zničilo sklady obilí a zablokovalo jeho přepravu. Poškozuje tak nejzranitelnější lidi na celém světě. A nemá to nic společného se sankcemi,“ řekl Sunak.

Foto: Leon Neal, ČTK/AP

Britský ministerský předseda Rishi Sunak na G20

Vyzval Moskvu, aby umožnila pokračovat v dodávkách obilí z Ukrajiny, protože hrozí, že je od soboty zastaví.

Skupina G20 sdružuje 20 nejvyspělejších ekonomik světa. Členy jsou Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Evropská unie, Francie, Německo, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Kanada Mexiko, Rusko, Saúdská Arábie, Jižní Afrika, Jižní Korea, Turecko, Spojené království a USA.

Sunak mluvil se Zelenským, ujistil ho o nezlomné podpoře britské vlády

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám