Hlavní obsah

Egypt koupí 30 francouzských stíhaček Rafale, jejich prodeje stoupají

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Paříž

Káhira podepsala s Paříží smlouvu o koupi dalších 30 francouzských stíhaček Dassault Rafale. Uvedlo to v úterý egyptské ministerstvo obrany s tím, že je zaplatí půjčky se splatností deset let. Resort cenu neuvedl, ale podle investigativního webu Disclose má činit 3,75 miliardy eur (96,7 miliardy korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie prodává Egyptu 30 stíhaček RafaleVideo: Reuters

 
Článek

„Egypt a Francie podepsaly smlouvu na dodávku 30 proudových letadel Rafale mezi egyptskými ozbrojenými silami a francouzskou společností Dassault Aviation,” uvedlo egyptské ministerstvo. Web Disclose napsal, že dohody o prodeji bylo dosaženo na konci dubna.

Podle dohody dostane Egypt i rakety vzduch-vzduch od firmy MBDA a vybavení od společnosti Safran, která se věnuje výrobě zbraní a elektroniky. Za 85 procent objemu desetileté půjčky ručí banky BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale a CIC, tvrdí web Disclose. Banky to nekomentovaly.

Francouzská stíhačka odřízla vesničku od elektřiny

Evropa

Prodej je kritizován ochránci lidských práv, protože režim egyptského prezidenta Abdala Fatah Sísího je kritizován za porušování lidských práv i zapojení do občanské války v Libyi na straně vzbouřeneckého polního maršála Chalífy Haftara.

Francouzský prezident Emmanuel Macron už loni v prosinci prohlásil, že případné dodávky zbraní Egyptu nebudou podmíněny splněním požadavku na zlepšení lidských práv v zemi, protože by nechtěl oslabit schopnost Káhiry bojovat s terorismem v oblasti. Macron byl kvůli tomuto vyjádření tvrdě kritizován.

 Rafaly začaly bodovat

Prodej do Egypta výrazně pomohl francouzské stíhačce, která se dlouho nedokázala prosadit na zahraničních trzích. Egypt si už v roce 2015 jako první země ze zahraničí objednal rafaly, ve výzbroji jich má od prosince 2018 celkem 24. Nyní tedy počet navyšuje. Francie byla v letech 2013 až 2017 hlavním dodavatelem zbraní do Egypta. Druhým zákazníkem se stal Katar, který si jich objednal zatím 36 a má opci na dalších 36.

Dassault se snažil od roku 2011 prodat své stroje i do Indie, ale dohody se dlouho nedařilo dosáhnout, výrobce odmítal umožnit Indii licenční výrobu. Tendry provázelo podezření na korupci a teprve v březnu 2019 požádalo Dillí o dodávku strojů, které by nahradily letité stroje MiG-21 a byly by schopné čelit pákistánským F-16. Dodávka 36 strojů odstartovala na konci července 2020. Indie jich zatím dostala 16.

V lednu výrobce uzavřel smlouvu za 2,5 miliardy eur s Řeckem o prodeji 18 rafalů. Země potřebuje být schopná čelit Turecku.

Indie si koupí za miliardy 126 francouzských letadel Rafale

Svět

Poslední prodeje udělaly z rafalu obchodně úspěšný letoun, který už nezaostává za drahým dvoumotorovým Eurofighterem Typhoon, které si kromě Británie, Německa, Itálie a Španělska koupilo jen Rakousko, Omán a Saúdská Arábie a objednal si je Katar a Kuvajt. Po oznámení obchodu stouply akcie Dassaultu o 7,5 procenta na 978,50 eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám