Hlavní obsah

Japonsko dá víc na děti než na obranu

V dilematu, zda přihodit víc státních jenů do rozpočtu na obranu, což by bylo vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci v regionu logické, či je použít proti populační krizi, což by bylo snad ještě naléhavější, se Japonsko rozhodlo pro variantu B.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jediné císařství světa vynaloží čtyři procenta HDP v naději, že se mu podaří nastartovat baby boom, aby se vypořádalo s dramatickým poklesem populace v zemi, slíbil premiér Fumio Kišida. „Rozpočet na obranu by se měl do roku 2027 udržovat na dvou procentech HDP,“ připomněl list The Japan Times.

V Japonsku loni zmizelo další velké město. Z čistě statistického hlediska. Odhaduje se totiž, že v roce 2022 se počet obyvatel snížil o více než půl milionu. A odborníci očekávají, že pokles se bude zrychlovat.

„Je to jako nemoc, na kterou není lék. Politici už léta hledají protilátky. Přesto se počet novorozenců propadl na rekordně nízkou úroveň. V loňském roce se v Japonsku narodilo méně než 800 tisíc dětí, nejnižší počet od roku 1899, kdy se začaly vést národní záznamy,“ vysvětluj demografka Juriko Ozagawová, členka vládní komise.

Je to jako nemoc, na kterou není lék
demografka Juriko Ozagawová, členka vládní komise

Podle Kišidy se pro udržení společnosti a ekonomiky stává prioritou výchova dětí. Oznámil také plán zdvojnásobit do června rozpočet ve prospěch dětí a mládeže. V dubnu má být podle něj ještě zřízen nový vládní úřad, který se bude touto problematikou zabývat.

Rusko testovalo v Japonském moři nadzvukové střely

Svět

Japonská vláda se již dlouho snaží zvýšit porodnost pomocí finančních bonusů, avšak bez úspěchu. Rodiče obdrží po narození dítěte 420 tisíc jenů (asi 70 140 korun).

„Peníze od vlády při narození syna se určitě hodily, avšak nepokryly ani všechny náklady spojené s pobytem v porodnici,“ řekla stanici Deutsche Welle Ajako Džinmorová z Tokia.

Japonsko zůstává podle průzkumů jednou z nejdražších zemí pro výchovu dítěte, sdělila tamní televize NHK s odvoláním na Čínský institut pro výzkum populace. Před něj se dostaly pouze Čína a Jižní Korea, které se v posledních letech potýkají se stejným problémem.

Někteří odborníci obviňují vládu, že se stále zaměřuje na dotace, místo aby odstraňovala překážky, které mladé lidi od rodičovství odrazují. Kromě vysokých životních nákladů k nim patří i stagnující mzdy a pracovní vytížení.

Nejhorší je to na venkově

Ve venkovských oblastech, které pociťují úbytek obyvatelstva nejvýrazněji, místní úřady nabízejí rodičům auto nebo bydlení za zlomek běžné ceny. Stačí to však k záchraně Japonska před velkou prázdnotou?

Tošihiro Menju, učitel na univerzitě v Ósace, spatřuje problém nejen v rodinné politice. „Nejde o to, že by vláda rozhazovala peníze mladým párům a očekávala, že budou mít více dětí. Lidé jsou nespokojeni s prostředím, ve kterém musí vychovávat dítě. Dokud se to nezlepší, porodnost se nezvýší,“ dodává

Ostrovanů ubývá

  • V roce 2021 činil počet obyvatel Japonska 125,7 milionu.
  • Studie v časopise The Lancet předpovídá, že populace do konce století klesne na 53 milionů.
  • V posledních desetiletích Japonci uzavírají sňatky později a rozhodují se mít méně dětí.
  • To se děje především v důsledku finančních tlaků.
  • Loni klesla porodnost v Japonsku na rekordně nízkou úroveň.
  • Na svět přišlo necelých 800 tisíc dětí.
  • Vláda očekávala, že se tak stane nejdříve v roce 2030.

Světová populace by se do roku 2100 mohla snížit o polovinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám