Hlavní obsah

Světová populace by se do roku 2100 mohla snížit o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při současném tempu poklesu porodnosti by se světová populace mohla do konce století snížit na polovinu, tedy na něco málo přes čtyři miliardy. Evropa by během osmi desítek let přišla o 400 milionů, napsal server Les Échos s odkazem na studii britského ekonoma Jamese Pomerova ze společnosti HSBC.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z nejnovějších propočtů OSN vyplývá, že letos na podzim bude na Zemi žít osm miliard lidí. Podle ekonoma Pomerova začne v následujících dvaceti letech počet obyvatel klesat.

„Pravděpodobnost, že se počet světové populace začne v příštích dvaceti letech snižovat, je mnohem vyšší, než jsme původně očekávali,“ říká Pomerov.

Jeho prognóza je tak v zásadním rozporu s předpovědí OSN, která počítá s růstem počtu obyvatel až do roku 2080. 

Vrcholu se podle britského ekonoma dosáhne mnohem dříve, a to kolem roku 2043. Míra porodnosti totiž prudce klesá, výrazně se snižuje počet porodů a populace stárne.

Průměrná plodnost žen ve světě byla v loňském roce 2,3 dítěte na jednu ženu, uvedla OSN. Přitom v roce 1950 to bylo v průměru pět dětí.

OSN očekává, že do roku 2050 počet dětí na jednu ženu dál klesne, a to na 2,1, což je míra, která by stabilizovala počet lidí na planetě. Podle nejnovějších prognóz by ale plodnost mohla klesat víc.

Ve Francii začne ubývat obyvatel od roku 2044, odhaduje statistický úřad

Evropa

Studie vysvětluje klesající plodnost ekonomickými faktory. Zapojením žen do pracovního procesu se zvyšuje jejich věk při porodu prvního dítěte.

Zejména ve vyspělých zemích mladé rodiny omezují počty dětí z ekonomických důvodů, například kvůli cenám nemovitostí. Svou roli hraje i vzdělávání a snazší přístup k antikoncepci, vyjmenovává studie.

„Pokles porodnosti je celosvětový, ale v některých zemích, například v subsaharské Africe a v Asii, vede její úroveň, i když klesá, k nárůstu počtu obyvatel,“ uvádí Pomerov.

Japonsko chce víc dětí. Připlatí

Zahraniční

Pokud bude v Evropě pokračovat současný trend poklesu porodnosti, tak by do roku 2070 mohl mít kontinent polovinu současné populace, do roku 2100 by přišel o 400 milionů obyvatel, domnívá se autor studie.

Zhruba stejný propad studie očekává i ve vyspělých asijských ekonomikách jako Hongkong, Singapur, Jižní Korea nebo Tchaj-wan.

Reklama

Výběr článků

Načítám