Hlavní obsah

Bože, to to nemohlo vybuchnout jinde? Izrael zveřejnil nahrávku operativců Hamásu po explozi v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci středeční ranní tiskové konference ohledně výbuchu v nemocnici v Gaze zveřejnila izraelská armáda záznam konverzace dvou operativců Hamásu, kteří se spolu baví bezprostředně po neštěstí, při němž měly podle palestinských zdrojů zahynout stovky lidí. Vyplývá z ní, že šlo o raketu Palestinského islámského džihádu, která selhala. Hamás o tom navíc měl vědět.

Nahrávka operativců Hamásu po explozi nemocnice v GazeVideo: Izraelské obranné síly (IDF)

 
Článek

„Podle našich zpravodajců Hamás zhodnotil zprávy o explozi, pochopil s naprostou jistotou, že šlo o selhání rakety Islámského džihádu, a rozhodl se zahájit globální mediální kampaň, aby zastřel, co se doopravdy stalo. Zašli i tak daleko, že nadsadili počet mrtvých,“ řekl novinářům armádní mluvčí Daniel Hagari.

Nahrávka má být jedním z důkazů, které armáda předložila a které mají ukazovat, kdo je zodpovědný za výbuch v nemocnici. Její pravost nicméně nelze nezávisle ověřit.

Nahrávka má rovněž dokazovat, že Hamás o tom, co se doopravdy stalo, měl vědět. Na nahrávce jsou jména obou příslušníků Hamásu cenzurována, není tedy jasné, o koho jde a jaké mají v organizaci postavení.

Zásah nemocnice v Gaze provázely podivné okolnosti

Blízký a Střední východ

„Poprvé vidíme spadnout takovou raketu,“ říká jeden z operativců. I proto si Hamás myslí, říká operativec, že střela patří teroristickému hnutí Palestinský islámský džihád (PIJ).

Druhý příslušník tomu nechce uvěřit. „Bože, to to nemohlo vybouchnout na jiném místě?“ uleví si. Na nahrávce zazní i to, že raketa byla vypálena ze hřbitova, který se nachází v komplexu, kde je i nemocnice Al-Ahlí (v rozhovoru používají původní název baptistické nemocnice Al-Ma'amadani - Křtitelova).

Série důkazů

Izrael se snaží dokázat, že za útokem na nemocnici nestojí. Na tiskové konferenci rovněž ukázal záběry z dronu, který na místo vyslal. Na nemocničním parkovišti, kam měla podle Palestinců dopadnout izraelská střela, není žádný kráter, který by podle Izraele raketa musela zanechat.

Izrael dále uvedl, že jeho armáda v tu dobu na nemocnici nestřílela „ze země, z moře ani ze vzduchu“. Jeho radarové systémy navíc zachytily rakety vystřelené z Gazy v době, kdy byla nemocnice zasažena. Izrael také ukázal dva záběry, které vizuálně potvrzují selhání jedné z raket.

Armádní mluvčí uvedl, že za posledních 11 dní bylo z Gazy odpáleno asi 450 raket, které selhaly a dopadly na jiné místo v enklávě, aniž by se dostaly přes hranici s Izraelem.

Po sociálních sítích je sdíleno takových záběrů více, ne všechny jsou ale pravé – některé pocházejí z dřívějších dob nebo zachycují odpálení raket až několik desítek minut poté, co došlo k výbuchu v nemocnici.

Abbás zrušil schůzku s Bidenem, muslimský svět odsoudil útok na nemocnici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám