Hlavní obsah

Zásah nemocnice v Gaze provázely podivné okolnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krutost války v úterý večer potvrdil zásah baptistické nemocnice Al-Ahlí v Pásmu Gazy, kde podle palestinských zdrojů zemřelo nejméně pět set lidí, a lékařské týmy nemají dost sil ani prostředků, aby zachránily životy zraněných. Ze zásahu se navzájem obviňují Izrael i Palestinci. Okolo útoku zůstává řada otázek.

Nemocnice v Gaze po exploziVideo: AP

 
Článek

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari ve středu ráno na brífinku prohlásil, že v 18:59 místního času byla ze hřbitova nedaleko nemocnice vypálena salva asi 10 raket palestinského Islámského džihádu. Ve stejnou dobu se podle něj objevily zprávy o výbuchu v nemocnici ve městě Gaza.

Katarská televize Al-Džazíra měla údajně vysílat živé záběry zachycující pád rakety na nemocnici, na které upozornil Amichaj Stein z izraelského diplomatického panelu Kann. Na záběru je raketa, která vyletí a pak ještě za letu vybuchne. Krátce poté je vidět na stejném záběru oheň a pak exploze, ke které mělo dojít v nemocnici.

Stovky mrtvých po zásahu nemocnice v Gaze. Raketa islamistů, říká Izrael

Svět

Na videu ovšem není vidět žádná antiraketa s pohonem, která by letící střelu zasáhla. Vyloučit ovšem nejde zásah nevýbušného interceptoru, který ničí nebo vychyluje střely kinetickou energií.

Zajímavější ale je, co překvapivě kvalitně natočené video Al-Džazíry zachycuje po dopadu. Nejprve je vidět první záblesk a krátce poté další. Na něm lze od 30. sekundy sledovat plamen šlehající ve větší výši od země. Je stabilní, jako v případě požáru plynového potrubí. Z okolí plamene se odlamují žhavé kusy, možná zbytky rakety, což potvrzuje, že nehoří na zemi. Novinky nicméně nemohly ověřit pravost videa.

Záběr z dronu: Žádný kráter

Na zvláštní okolnosti upozorňuje také záběr z dronu, který zveřejnily Izraelské obranné síly ve středu ráno. Armáda upozorňuje, že na místě zásahu na nemocničním parkovišti není vidět žádný kráter, jaký by tam vznikl v případě zásahu leteckou municí. Záběr z dronu tak odpovídá tomu, co zachycuje video Al-Džazíry, tedy že ohnisko požáru se nacházelo nad zemí. Pak ale není jasné, proč došlo ke zřícení stropu v nemocnici.

Vinu jedné či druhé strany mají na sociálních sítích dokazovat videa, která ale často nezachycují zásah nemocnice a mnohdy byla natočena mnohem dříve. Na některá z nich upozornil časopis Rolling Stone.

Jedno z nich, které se šířilo na síti X a mělo dokazovat, že jde o raketu Hamásu, jež selhala a dopadla na nemocnici, bylo z roku 2022. Tehdy letěla raketa nad nemocnicí. I další záběr rakety, která selhala, byl z loňska.

Také izraelská armáda musela upravit svůj původní tweet, ve kterém psala o odpovědnosti Islámského džihádu, což měly dokumentovat záběry raket odpalovaných militanty tohoto hnutí. Když se ukázalo, že byly natočené až po osmé večer, cca 41 minut po zásahu nemocnice, záběry byly vymazány.

Izraelský novinář Itaj Blumental tvrdí, že IDF zachytily konverzaci členů Islámského džihádu, kdy mluví o selhání rakety. Zveřejnil trajektorie raket vypálených Islámským džihádem získané z radaru IDF, které ukazují, že letěly těsně kolem nemocnice nebo i nad ní. Ovšem nejsou tam uvedeny časy a není jasné, v kolik hodiny byly rakety 17. října vypáleny.

Abbás zrušil schůzku s Bidenem, muslimský svět odsoudil útok na nemocnici

Zahraniční
Foto: Stringer, Reuters

Následky výbuchu v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy

Podvodný byl i účet údajné reportérky Al-Džazíry se jménem Farida Khan, který uváděl, že to byla „raketa Hamásu Ayyash 250“, jež selhala. Katarská televize popřela, že by s ní měl účet založený v Indii cokoli společného.

Zmiňováno je též, že let neprovázel svist typický pro izraelské střely.

Novinky upozorňují, že zatím jsou k dispozici jen neověřené informace, které jsou často protikladné.

Foto: Stringer, Reuters

Následky výbuchu v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy

Foto: Stringer, Reuters

Následky výbuchu v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy

Reklama

Výběr článků

Načítám