Hlavní obsah

Slováky orouškovala televizní moderátorka

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Zlatica Švajdová Puškárová, moderátorka nejsledovanější slovenské televize Markíza, přesvědčila v polovině března dva politiky, aby si do diskuse před kamerami všichni společně nasadili roušky. Moc televize se zase jednou ukázala a od té chvíle začali Slováci považovat tuto formu ochrany před koronavirem za zcela přirozenou.

Foto: archív Zlatici Švejdové Puškárové

Slovenská moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová

Článek

Potkat na ulici člověka s rouškou bylo do té doby výjimečné. A najednou se to stalo samozřejmostí, jako kdyby si Slováci řekli: Když roušku nosí moderátorka a politici ve studiu, tak mohu i já. Přes televizní obrazovku tak moderátorka nepřímo naučila Slováky krýt si tvář.

Slovensko patří nyní mezi nejzarouškovanější země na světě a výsledky se dostavují. Počet infikovaných i obětí zůstává v zemi velmi nízký, takže vláda postupně uvolňuje restrikce.

Roušky mají význam, ukázal pokus na křečcích

Věda a školy

Světový ohlas

Švajdová Puškárová vzpomíná, že si do diskusního pořadu tehdy pozvala nového premiéra Igora Matoviče a ministra zdravotnictví Marka Krajčího.

„V zákulisí jsem jim navrhla, abychom si všichni nasadili roušky a šli lidem příkladem. Mysleli si, že to bude trapné, ale přesvědčila jsem je,“ popsala Právu moderátorka. „Přesvědčila nás, že to trapné nebude, že nás bude slyšet i přes roušky – a teď si na ně zvyklo celé Slovensko,“ vzpomíná Matovič.

Nouzový stav končí, roušky zůstávají

Koronavirus

O tom, jak moderátorka orouškovala premiéra, psal dokonce i britský deník Financial Times. List zařadil Slovensko mezi země, které si s pandemií bravurně poradily. Kromě důležitých rozhodnutí vlády se zmínil také o moderátorce, která navrhla politikům nasazení roušek v živém vysílání.

„Když jsem šla do studia s třemi rouškami, myslela jsem na to, že pokud si je dáme my, lidé se už za ně nebudou stydět. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se to dostane až do jedněch z nejprestižnějších novin světa. Pro novináře je to něco mimořádného a přiznám se, že mě to dojalo i profesionálně. Především je ale fantastické, že ta relace jako kdyby odklela nošení roušek, které nám zjevně pomáhají,“ říká Puškárová.

Slovenští politici od té doby nosí ochranu tváře poctivě na veřejnosti, na tiskových konferencích i na oficiálních setkáních. Prezidentka Zuzana Čaputová dokonce ladí barvu podle šatů.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová s rouškou barevně sladěnou s kostýmem.

Švajdová Puškárová pracuje v médiích od roku 1994 a v televizi Markíza od roku 1998. Pracovala v terénu jako redaktorka i v době, kdy už v televizi uváděla vlastní diskusní pořad. Chtěla být neustále v kontaktu s realitou na politické scéně. Moderovala mnoho volebních pořadů i povolebních diskusí. U slovenských politiků má respekt a ve studiu je nikdy nenechá tzv. uletět od tématu.

Slovensko zavádí místo státní karantény mobilní aplikaci

Koronavirus

Od roku 2015 je vdaná za kolegu Patrika Švajdu, s nímž mají dva syny. Švajda, původně moderátor sportovních zpráv, po třech letech začal uvádět Televizní noviny. V taneční soutěži Bailando se blýskl jako skvělý tanečník a reprezentoval Slovensko na světovém finále této show v Mexiku.

Foto: Profimedia.cz

Zlatica Švajdová Puškárová

Novinářka s respektem a oceněními
Vystudovala italské bilingvní gymnázium v Bratislavě.
Na Filozofické fakultě Univerzity Komenského absolvovala kombinaci politologie-žurnalistika.
Jako novinářka začala pracovat v bratislavském Večerníku, byla také členkou redakce deníku Sme, agentury SITA i veřejnoprávní Slovenské televize.
Na Slovensku byla opakovaně oceněna jako osobnost televizní publicistiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám