Hlavní obsah

Nouzový stav končí, roušky zůstávají

V Česku po dvou měsících končí nouzový stav, povinné roušky a další restrikce ale zůstávají. Premiér Andrej Babiš (ANO) se sice v neděli, kdy je poslední den nouzového stavu, nechal slyšet, že by byl pro zmírnění pravidel pro nošení roušek, ale nakonec se prý podřídil ministru zdravotnictví a epidemiologům. Pravidla se tak nejspíš uvolní až o týden později.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ženy s ochrannými rouškami na Václavském náměstí v Praze.

Článek

„Používám selský rozum. Jdu po Průhonicích s rodinou, a na 100 metrů když nikdo není, tak proč mám mít roušku? To nemá logiku, přece,” pohoršoval se premiér země v nedělním rozhovoru pro Českou televizi.

Téma pak zmínil i ve svém videu na sociální síti. „Zase mám roušku, bohužel, i když jsem na minulé vládě apeloval na ministra zdravotnictví a na epidemiology, že venku bychom mohli být bez roušek na vzdálenost dva metry, tak mě nevyslyšeli, bude to až 25. května,“ uvedl Babiš.

Dítě ze školky mělo koronavirus. Třída Medvědů musí do karantény

Koronavirus

V Česku končí k nedělní půlnoci nouzový stav, který vláda vyhlásila 12. března a následně jí ho Sněmovna dovolila ještě dvakrát prodloužit, naposledy do 17. května, i když kabinet ho chtěl původně ještě trochu delší. Roušky nebyly povinné od začátku, vláda je přikázala nosit až 18. března.

A povinné budou i dál, stejně jako další opatření proti šíření viru, jako je třeba omezení provozu vnitřních prostor restaurací či zavření hotelů. Vláda dosavadní nařízení, která by s nouzovým stavem skončila, „překlopila“ podle zákona o ochraně veřejného zdraví do opatření přijatých ministerstvem zdravotnictví.

Většina omezení skončí 25. května. Která?

Koronavirus

Až na Babišem zmiňované datum 25. května stanovil kabinet vlnu dalšího uvolňování opatření, mezi které patří i nošení roušek.

Sundat si ji bude možné na volném prostranství při dodržení alespoň dvoumetrového odstupu od dalších lidí. Dál bude povinná uvnitř budov, v MHD, taxíku, nebo při bližším kontaktu s jinými osobami, než jsou členové rodiny.

Nouzový stav
Je to státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Současný nouzový stav je první v novodobé historii země, jehož příčinou nejsou živelní pohromy jako povodně či větrné smrště.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám