Hlavní obsah

Šance na záchranu v Turecku klesají, přesto ještě z trosek vyprošťují živé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to neuvěřitelné, ale i deset dnů po ničivém zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, se záchranářům daří z trosek vyprošťovat přeživší. V pátek to byli ve městě Antakya, metropoli provincie Hatay, dva muži ve věku 26 a 34 let, z další budovy ve stejném městě se podařilo vyprostit dvanáctiletého chlapce, píše agentura Reuters. Na jihu Turecka se záchranářům podařilo vyprostit po 278 hodinách živého 45letého muže, informovala agentura Anadolu.

Po 261 hodinách zachránili z trosek v Turecku dva mužeVideo: Reuters

 
Článek

Šance na záchranu jsou nižší v provincii Kahramanmaraş, kde v noci panují velmi nízké teploty, píše agentura AFP. Televize TRT ve čtvrtek informovala, že po 248 hodinách od zemětřesení vyprostili záchranáři v této provincii 17letou dívku. Večer z téhož regionu přišla informace o záchraně dvaačtyřicetileté ženy, která strávila pod troskami podle agentury Anadolu 257 hodin.

Foto: Reuters

Po 261 hodinách zachránili z trosek v Turecku dva muže.

Takovéto případy jsou ale čím dál vzácnější a se skomírající nadějí prý „doutná hněv“. Zemětřesení připravilo ve dvou zemích o střechu nad hlavou miliony lidí, z nichž mnozí teď přespávají ve stanech, mešitách, školách nebo v autech.

Do zasažených regionů proudí mezinárodní pomoc, kterou se OSN snaží dál vystupňovat. Nejdříve vyhlásila sbírku s cílovou částkou 400 milionů dolarů (téměř devět miliard Kč) na pomoc lidem v Sýrii, ve čtvrtek pak zveřejnila výzvu k poskytnutí miliardy dolarů Turecku.

Živelní katastrofa si vyžádala v obou zemích podle poslední bilance 44 tisíc obětí. Turecko hlásí na 38 044 mrtvých, Sýrie na 5800 obětí. Šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths o víkendu uvedl, že počet mrtvých pravděpodobně přesáhne 50 tisíc.

V Istanbulu se může při silném zemětřesení zřítit 90 tisíc budov

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám