Hlavní obsah

Rakousko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko od půlnoci zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem, informoval ministr vnitra Gerhard Karner (ÖVP). Resort opatření zdůvodnil přetrvávajícími problémy s pašeráky lidí a také je to reakce na zavedení hraničních kontrol mezi Českem a Slovenskem.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na rakouské hranici. Ilustrační foto

Článek

„Musíme být rychlejší než převaděči,“ uvedl Karner. Ministr připomněl, že na hranicích s Maďarskem a Slovinskem fungují již rozsáhlá opatření. „Nyní bude policie kontrolovat i na hranicích se Slovenskem. Důraz zůstává kladen na boj proti organizovanému pašování migrantů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Rakousko se od začátku letošního roku potýká s náporem migrantů. Za prvních osm měsíců letošního roku požádalo v alpské zemi 56 149 osob o azyl. Do této statistiky nejsou zahrnuti váleční uprchlíci z Ukrajiny, upozornil deník Kronen Zeitung. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o 195 procent.

Evropa stojí před další migrační vlnou

Zahraniční

Nejsilnější skupinou žadatelů o azyl jsou migranti z Indie, Pákistánu, Maroka a Tuniska. Do konce roku se očekává, že se migrační vlna zintenzivní a počty běženců překonají situaci z uprchlické krize roku 2015.

Česko zavedlo kontroly na hranicích se Slovenskem od středy. Zatím budou trvat do 8. října.

Kontroly budou na 27 bývalých hraničních přechodech. Na jiných místech nebude možné hranice překračovat, policisté budou hlídat i takzvanou zelenou hranici. Výjimku mají mít zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v „bezprostředním příhraničí“.

Rakousko se ocitlo před kolapsem. Do země proudí víc běženců než během migrační krize

Zahraniční

Kabinet krok zdůvodnil neutěšenou situací v oblasti migrace. „Počet záchytů migrantů je poměrně vysoký. Kdybychom nezavedli jako vláda žádné opatření, nijak to nebude řešit situaci obcí kolem hranic, bylo by to nezodpovědné,“ uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Podle něj se čísla blíží těm z roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám