Hlavní obsah

Rakousko se ocitlo před kolapsem. Do země proudí víc běženců než během migrační krize

Vídeň

Rakousko kolabuje pod náporem migrantů, píše server deníku Kronen Zeitung. Za prvních osm měsíců letošního roku žádá v alpské zemi 56 149 osob o azyl. Do této statistiky nejsou zahrnuti váleční uprchlíci z Ukrajiny, poznamenává deník. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o 195 procent.

Foto: Profimedia.cz

Přijímací středisko v Traiskirchenu

Článek

Rakouská přijímací střediska, jako například v Traiskirchenu (Dolní Rakousy), jsou beznadějně přeplněná, což dokládají snímky téměř nekonečné fronty na distribuci potravin. Celý rakouský azylový systém se ocitl před kolapsem.

Nejsilnější skupinou žadatelů o azyl jsou migranti z Indie, Pákistánu, Maroka a Tuniska. Nikdo z nich nemá šanci na získání azylu.

Do konce roku se očekává, že se migrační vlna zintenzivní a počty běženců překonají situaci z uprchlické krize roku 2015. Bezpečnostní experti varují, že po dvouleté přestávce způsobené koronavirem je to velký comeback pašeráckého byznysu.

Syrští uprchlíci přes ČR jen tranzitují do Německa

Domácí

Ačkoliv země azylová řízení zrychlila, téměř 70 procent prvoinstančních řízení je rozhodnuto do 72 hodin a průměrná délka řízení je aktuálně 25 dní, Rakousko se potýká s dalším problémem.

Odmítnutí žadatelé nejsou deportováni ani dobrovolně neodjíždějí, ale „zmizí“. Mnozí odcestují k rodinným příslušníkům, kteří již dorazili do Německa, Itálie nebo skandinávských zemí, část jich zůstává ilegálně.

V Rakousku „zmizelo“ zhruba 5000 nezletilých migrantů bez doprovodu. Tento počet odpovídá více než dvěma stovkám školních tříd.

Reklama

Výběr článků

Načítám