Hlavní obsah

Pokud sankce EU proti Rusku budou zahrnovat energetiku, Maďarsko do nich hodí vidle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf kanceláře maďarského premiéra Viktora Orbána ve čtvrtek pohrozil, že země nepodpoří osmý balík unijních sankcí proti Rusku, pokud v něm bude zahrnuta energetika. Soubor opatření oznámila ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Jeho součástí má být omezení importu ruského zboží do EU a exportu unijních produktů do Ruska, zaměří se i na další odvětví. Plný rozsah sankčního balíku zatím není znám.

Foto: Profimedia.cz

Gergely Gulyás, šéf kanceláře maďarského premiéra.

Článek

„Maďarsko už toho pro zachování evropské jednoty udělalo dostatek, ale pokud budou v tomto balíku sankce zamířené vůči energetice, pak jej nemůžeme podpořit,“ oznámil Gergely Gulyás, vedoucí kanceláře maďarského premiéra na čtvrteční tiskové konferenci.

„Čekáme na finální, úplný seznam sankcí a poté o něm můžeme jednat. Maďarsko nemůže podpořit sankce proti energetice,“ dodal.

Von der Leyenová: Nové protiruské sankce přinesou základ pro strop na cenu ropy

Zahraniční

Úplný rozsah sankcí, jak zmínil Gulyás, zatím není známý, von der Leyenová ale ve středu při oznamování balíku nakousla i téma energetiky. Část sankcí má omezit profitování Ruska z prodeje ropy, jímž financuje svou invazi na Ukrajinu.

Zastropování cen ruských paliv

Unie tomu chce zamezit zastropováním cen těchto ruských paliv. „Co se týče ruské ropy, možná si vybavíte, že už jsme se dohodli na zákazu dovozu surové ropy z Ruska po moři do EU od 5. prosince,“ řekla ve středu von der Leyenová. „Na druhou stranu chápeme, že některé rozvojové země stále potřebují nějaké dodávky ruské ropy, ale za nízké ceny. Proto jsme se dohodli na zavedení stropu pro ceny ruské ropy pro třetí země,“ oznámila šéfka EK. Podle ní to na jednu stranu omezí výdělky Ruska z prodeje ropy a zároveň udrží globální trh s energiemi v rovnováze.

Předsedkyně Evropské komise kromě omezení dovozu produktů z Ruska do EU a naopak představila i plán, pomocí nějž sankční balík zamezí obcházení sankcí. Pokud tyto snahy u některých osob Unie zaznamená, zařadí je na sankční seznam. Stát se tak může třeba v případě, že někdo nakoupí zboží ve třetí zemi a poté ho přeprodá na ruský trh. Podle von der Leyenové to bude mít odstrašující účinek.

Šéfka komise za hlavní důvod pro zavedení nových sankcí uvedla ruská pseudoreferenda na okupovaných územích Ukrajiny. „Neakceptujeme tato falešná referenda ani jakoukoli anexi Ukrajiny. A jsme odhodlaní donutit Kreml zaplatit za tuto novou eskalaci,“ prohlásila von der Leyenová.

Rusko anektuje další ukrajinská území

Válka na Ukrajině

Kreml ve čtvrtek potvrdil, že v pátek Putin podepíše dekret o anexi území na východě Ukrajiny. Konkrétně jde o mezinárodně neuznávanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku a také o Rusy okupovanou Chersonskou a Záporožskou oblast. Předtím tam okupanti zinscenovali nelegální referenda o připojení k Rusku. Zfalšované hlasování nepřekvapivě rozhodlo o připojení území k Ruské federaci.

Česká republika podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) tuto anexi nepřijme. „Je to naprosto nepřijatelné. Odmítáme tuto jednostrannou anexi na základě zcela zfalšovaného procesu. Nemá ani smysl mluvit o pseudoreferendech, to byla divadelní hra,“ řekl Novinkám Lipavský. Ani někteří dosavadní spojenci Ruska, například Srbsko či Kazachstán, anexi ukrajinských území nepodpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám