Hlavní obsah

Rusko anektuje další ukrajinská území

Moskva
Aktualizováno

Ruští poslanci dostali na páteční odpoledne pozvání do Kremlu. Akce se má zúčastnit prezident Vladimir Putin, oznámila ruská média, zatím bez dalšího upřesnění. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vzápětí potvrdil, že Rusko se chystá v pátek oznámit připojení separatistických území na Ukrajině, které se rozhodlo anektovat prostřednictvím nedávných referend.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Všechna čtyři, všechna území, kde se konala referenda a kde podali ruské straně příslušnou žádost,“ odpověděl Peskov podle agentury TASS na otázku, zda v pátek budou smlouvy o připojení k Rusku podepsány se všemi čtyřmi regiony, kde se konala referenda, anebo jen s částí z nich.

Jde o mezinárodně neuznávanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku a také o Chersonskou a  Záporožskou oblast. Již na jaře 2014 Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Ruská referenda na Ukrajině skončila. Fraška, přijdou akorát další sankce, vzkazuje Francie

Evropa

K připojení má dojít při páteční ceremonii v Kremlu. „Poslancům Státní dumy poslali pozvání na 30. září do Kremlu, kde v 15.00 (14.00 SELČ) začne akce s účastí ruského prezidenta Vladimira Putina,“ uvedl komunistický poslanec Denis Parfjonov na sociální síti.

V Moskvě se už nyní nacházejí vůdcové neuznávaných Doněcké a Luhanské lidové republiky a okupovaných částí Chersonské a Záporožské oblasti.

Česko anexi neuzná

Český ministr zahraničí, který je momentálně na pracovní cestě v Kosovu, řekl Novinkám, že Praha připojení ukrajinských území k Ruské federaci neuzná.

„Je to naprosto nepřijatelné. Odmítáme tuto jednostrannou anexi na základě zcela zfalšovaného procesu. Nemá ani smysl mluvit o pseudoreferendech, to byla divadelní hra. EU již vydala velmi jasné stanovisko, že tento akt neuznáme a nyní, když to Rusko vyhlásilo, tak to neuznáme. Nadále se jedná o území Ukrajiny a Ukrajina má právo spravovat toto území. Vyzývám Ruskou federaci, aby ukončila veškeré válečné aktivity,“ řekl Novinkám ministr zahraničí Jan Lipavský.

Západ se snaží zjistit, jestli Putin blafuje

Válka na Ukrajině

Kyjev, Západ, ale i další země hlasování o připojení Ruskem okupovaných či ovládaných území k Rusku neuznávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám