Hlavní obsah

Noční můra Pentagonu. Unikla další várka tajných plánů o Ukrajině, ale i Číně a Blízkém východu

Na sociálních sítích se objevila nová várka utajovaných válečných dokumentů, které podrobně popisují plány Spojených států a Severoatlantické aliance týkající se Ukrajiny, ale také plány týkající se Blízkého východu a Číny, píše americký list The New York Times. Pentagon vyšetřuje, kdo za únikem stojí.

Foto: Reuters

Sídlo Pentagonu. Ilustrační foto

Článek

Dokumenty se šíří na Twitteru a na komunikační platformě Telegram, která je široce dostupná v Rusku. Podle analytiků mohlo uniknout více než 100 dokumentů. Když se vezme v potaz jejich citlivost, může případ podle amerického deníku poškodit administrativu prezidenta Joea Bidena, která se zdá být děním zaskočena.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v televizi CNN uvedl, že zapojení USA a NATO do konfliktu se stále zvyšuje. „Sledujeme situaci. Ano, samozřejmě to vše komplikuje, ale nemůže to ovlivnit konečný výsledek speciální operace (Rusko tak nazývá invazi na Ukrajinu, pozn. redakce),“ řekl.

Zda jsou dokumenty pravé, není jasné. Některé části dokumentů se podle odborníků zdají autentické a Rusku poskytnou cenné informace, jako jsou harmonogramy dodávek zbraní, počty ukrajinských vojáků a další válečné detaily.

Jak si Lavrov představuje nový světový řád: Bez USA a v zájmu Ruska

Zahraniční

Ukrajina nicméně plány označila za podvrh. Poradce prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljako tvrdí, že únik působí jako ruská dezinformační kampaň.

Dokumenty neobsahují konkrétní bojové plány, například jak, kdy a kde hodlá Ukrajina zahájit ofenzivu, což se podle amerických představitelů pravděpodobně stane někdy v příštím měsíci. Uniklé plány jsou pět týdnů staré, nabízejí tedy pohled na to, co ukrajinské jednotky potřebovaly k 1. březnu.

Zkušenému oku ruského válečného plánovače, polního generála nebo zpravodajského analytika však dokumenty podle deníku nepochybně nabízejí mnoho lákavých vodítek a poznatků. Zmiňují se například o míře výdajů na raketové systémy HIMARS. Pentagon veřejně neuvedl, jak rychle ukrajinští vojáci spotřebovávají munici do těchto raketometů, ale v uniklých plánech je to uvedeno.

Není jasné, jak se dokumenty dostaly na sociální sítě, hojně je však šířily proruské vládní kanály. Jejich příspěvky mohou být selektivně upraveny tak, aby prezentovaly dezinformace Kremlu. V jednom z příspěvků je například uvedeno, že při invazi zemřelo 16 000 až 17 500 ruských vojáků. Pentagon a další analytici ale ve skutečnosti odhadují, že Rusko přišlo až o 200 tisíc vojáků.

Skutečnost, že se dokumenty pravděpodobně dostaly do rukou ruských představitelů a jsou hojně sdíleny na sociálních sítích, je pro Moskvu velkým úspěchem v době, kdy se zdálo, že zaostává za Washingtonem v oblasti shromažďování zpravodajských informací na Ukrajině.

Unikly tajné plány Američanů pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám