Hlavní obsah

Nebezpečný trend. Roste počet republikánů, kteří už předem odmítají uznat výsledek voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál více kandidátů Republikánské strany v nadcházejících průběžných volbách, které proběhnou v úterý, už předem odmítá uznat jejich výsledky. Většinou se jedná o ty, kteří se těší oblibě u bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ten dodnes opakuje nepodložená obvinění o zfalšovaných prezidentských volbách z roku 2020, kdy nad ním vyhrál kandidát demokratů Joe Biden.

Foto: ČTK/AP

Kandidátka republikánů na post guvernéra Arizony Kari Lakeová

Článek

Američané budou v úterý 8. listopadu v průběžných volbách volit zástupce do obou komor Kongresu. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů se rozhoduje o všech křeslech, v Senátu se volí třetina. Ve většině států proběhnou také různé místní volby včetně těch na post guvernéra.

Čím dál více kandidátů Republikánské strany přitom odmítá předem respektovat výsledek voleb, ať už dopadnou jakkoliv. Mezi kandidáty do Senátu k nim patří například Ted Budd v Severní Karolíně, Blake Masters v Arizoně, Kelly Tshibakaová na Aljašce a J.D Vance v Ohiu.

Mezi kandidáty na post guvernéra se pak jedná například o Tudora Dixona, který kandiduje v Michiganu, či Geoffa Diehla kandidujícího v Massachusetts.

Do stále rostoucího seznamu republikánských kandidátů, kteří už předem odmítají respektovat výsledek voleb, se nedávno zařadila také bývalá moderátorka a bývalá členka Demokratické strany Kari Lakeová, která nyní za republikány kandiduje na post guvernéra státu Arizona.

Twitter ztrácí čtyři miliony denně. Není jiná možnost, komentoval propouštění Musk

Internet a PC

„Vyhraji tyto volby, a tento výsledek přijmu,“ zopakovala Lakeová v polovině října několikrát na dotaz moderátorky CNN ohledně uznání výsledků voleb, kdyby prohrála.

„Máme tu co do činění s opravdu nebezpečnou kandidátkou,“ upozornila Alejandra Gomezová, spoluředitelka progresivního hnutí Lucha. „Tyto volby mají neuvěřitelný význam pro budoucnost naší demokracie,“ upozornila.

Stejný postoj jako Lakeová zaujal i její kolega Mark Finchem, který v Arizoně kandiduje na post státního tajemníka, jenž guvernéra zastupuje.

Oba navíc už v srpnu podali neúspěšnou žalobu na proces sčítání hlasů, který by tamější úřady přiměl místo strojového sčítání hlasy počítat ručně. Finchem ještě před srpnovými republikánskými primárkami, kdy byl zvolen za kandidáta, prohlásil, že neuzná porážku a bude požadovat „stoprocentní přepočítání všech hlasů ručně, pokud bude i jen nejmenší náznak nesrovnalostí“. A před nesrovnalostmi varují republikáni napříč celými Spojenými státy.

Situaci komplikuje to, že každý stát v USA má trochu jiný systém voleb včetně metod, způsobu registrace k volbám či možností korespondenční volby. Republikánští kandidáti tak předem varují své voliče před nejrůznějšími podvody a manipulacemi s hlasy, i když svá tvrzení opírají buď o chabé důkazy, anebo se s nimi vůbec neobtěžují.

Strana ve stínu Donalda Trumpa

Většinu zmíněných kandidátů spojuje to, že je veřejně podpořil bývalý prezident Donald Trump.

Republikánskou stranou se dodnes táhne pachuť z posledních prezidentských voleb před dvěma lety, ve kterých Trump prohrál nad kandidátem demokratů Joem Bidenem. I Trump předem odmítal uznat výsledek voleb, aby po nich tvrdil, že byly zfalšovány. Snažil se také zvrátit jejich výsledek, což vloni v lednu vyústilo útokem na Kapitol.

Trump a jeho podporovatelé také podali celkem 64 žalob na průběh voleb v jednotlivých státech USA. Vyhráli jen jednu, která zahrnovala příliš málo hlasů na to, aby ovlivnila výsledek voleb.

Biden: Vyhrožují mi, že mě impeachnou

Zahraniční

I přesto Trump nadále pokračuje ve svém tvrzení o ukradených volbách a veřejně podporuje ty kandidáty republikánů, kteří s jeho verzí souhlasí. Bývalý prezident si v Republikánské straně nadále udržuje výrazný vliv, díky čemuž se do jejího popředí dostávají lidé, kteří narativ o ukradených volbách podporují.

Výsledky prezidentských voleb neuznává většina

Podle statistiky americké televize CBS zpochybňuje výsledek minulých prezidentských voleb celkem 306 kandidátů, což je více než polovina z celkového počtu 595 republikánů kandidujících buď do Kongresu, anebo do vrcholných pozic v jednotlivých státech. Jen dva státy, Rhode Island a Severní Dakota, přitom nemají kandidáta, který by výsledek voleb zpochybňoval.

Naopak u republikánů končí ti, kteří se s Trumpovými obviněními neztotožňují, jako například dcera bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho Liz Cheneyová, která ještě do minulých prezidentských voleb patřila k nejvýraznějším členům Republikánské strany.

Cheneyová sice zůstává členkou strany, v současných volbách ale sponzoruje kampaně, jež voliče nabádají, aby svůj hlas nedávali těm kandidátům, kteří odmítají uznat výsledek voleb, a aby v některých případech raději volili demokraty.

Odraz rozdělené společnosti

Vyjádření těch republikánských kandidátů, kteří odmítají uznat výsledek voleb, zrcadlí celkový postoj v americké společnosti. O tom, že Joe Biden v roce 2020 vyhrál právem, jsou přesvědčeny dvě třetiny Američanů. Propastný rozdíl je ale vidět mezi voliči demokratů a republikánů. Zatímco o tom, že Biden vyhrál legitimním způsobem, je přesvědčeno 93,5 procenta demokratů, okolo 70 procent voličů republikánů věří, že Biden vyhrál neprávem. Čísla jsou výsledkem zprůměrování několika průzkumů, které proběhly letos v létě.

Trump o své příznivce nepřichází ani po sérii skandálů spojených s vyšetřováním loňského útoku na Kapitol či s razií v jeho sídle na Floridě, kde FBI zabavila utajované dokumenty, které si měl Trump neprávem odnést z Bílého domu. Bývalý prezident a členové jeho rodiny jsou také ve státě New York vyšetřováni kvůli možným daňovým podvodům.

Stav, v jakým se Spojené státy americké nachází před úterními průběžnými volbami, glosoval tento týden komik a politický komentátor Bill Maher, podle něhož jsou Američané rozděleni na dvě poloviny, které si navzájem nerozumí: „Jako byste dělali komický výstup, ale polovina obecenstva rozuměla výhradně čínsky. To je dnešní Amerika. Je to jako v manželství. I když máte pravdu, je vám to k ničemu.“

Maher, stejně jako většina posledních předvolebních průzkumů, sice přisuzuje vítězství republikánům, varuje ale před prohrou a koncem demokracie. „A jakmile je jednou pryč, už se nevrátí. Není to něco, co si můžete zpětně rozmyslet,“ dodal.

Mrazivá předpověď amerického komika: Demokracie je na smrtelné posteli. Nejde to vrátit

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám