Hlavní obsah

Biden: Vyhrožují mi, že mě impeachnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Joe Biden ve čtvrtek připustil, že mu hrozí impeachment, pokud republikáni příští týden ovládnou Kongres. Někteří republikánští zákonodárci již projevili zájem vznést proti Bidenovi ústavní žalobu, pokud Republikánská strana ovládne v průběžných volbách Sněmovnu a případně i Senát.

Foto: ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Volby se budou konat příští týden v úterý. Případné vyšetřování impeachmentu by se mohlo zaměřit na obchodní aktivity Bidenova syna Huntera Bidena, nepodložená tvrzení o podvodech v prezidentských volbách v roce 2020, stažení USA z Afghánistánu a další záležitosti. Informoval o tom server Newsweek.

„Už teď mi říkají, že pokud získají zpět Sněmovnu reprezentantů a Senát, podají na mě impeachment,“ řekl Biden v San Diegu. „Nevím, za co mě sakra chtějí obžalovat.“

Nevím, za co mě sakra chtějí obžalovat
Joe Biden

Šéf republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy, který se pravděpodobně stane příštím předsedou Sněmovny, pokud republikáni získají ve volbách většinu, řekl v říjnu Punchbowl News: „Myslím, že země vůbec nemá ráda, když se impeachment používá k politickým účelům.“

Přesto někteří republikáni prosazují, aby byl Biden obžalován, a ovládnutí Sněmovny reprezentantů by mohlo zvýšit tlak na vedení republikánské strany, aby hlasovalo o článcích o obžalobě.

V loňském roce představila jedna z extrémističtějších republikánských představitelek Marjorie Taylorová Greeneová ve Sněmovně usnesení o Bidenově obžalobě. Vzhledem k tomu, že Sněmovnu v tuto chvíli ovládají demokraté, nezískalo usnesení potřebnou podporu.

Republikáni by k Bidenovu obvinění nepotřebovali většinu v Senátu. Ke schválení článku o obžalobě je ve Sněmovně potřeba prostá většina. Dvoutřetinová většina v Senátu je nutná až k případnému odsouzení a následnému odvolání prezidenta.

Podle analýzy společnosti FiveThirtyEight, která sleduje průzkumy veřejného mínění, jsou v současné době republikáni jasným favoritem na výhru ve Sněmovně reprezentantů, ale souboj o Senát je nerozhodný.

Impeachment přehledně: Význam pojmu, jeho historie a proč mu Trump čelí už podruhé

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám