Hlavní obsah

Japonci se neudrželi a sakury v květu neoželeli

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davy Japonců, které se početně příliš nelišily od těch za normálních časů, minulý měsíc o prodlouženém třídenním víkendu vyrazily v Tokiu a dalších velkoměstech do parků a sadů, kde se sakury, téměř posvátně uctívané třešně, s křehkými narůžovělými kvítky, zaskvěly v plném květu. Potvrzuje to studie výzkumného týmu profesora Takajukiho Mizuna z Národního institutu informatiky v Tokiu, o níž informoval list The Japan Times.

Foto: Profimedia.cz

Japoncům rozkvetly sakury uprostřed koronavirové krize

Článek

Odborníci vycházeli z dat 78 milionů mobilů, předplatitelů operátora NTT Docomo, a pak pomocí algoritmů vypočítali v celostátním měřítku pohyb lidí, kteří neodolali a vyrazili kochat se rozkvetlými stromy. Mizunův tým přitom rozdělil ostrovní císařství až do sekcí o rozměrech 500 metrů čtverečních.

Pohlazení na duši

„Jinak disciplinovaní lidé ze všech společenských vrstev a věkových kategorií tak nebrali ohled na doporučení, na nejsevernějším a nejřídčeji osídleném ostrově Hokkaidó dokonce porušovali nařízení zdržovat se doma a ven vycházet výhradně do zaměstnání a v nejnutnějších případech,“ poznamenal deník.

Míra ochoty podřídit se dobrovolné zdrženlivosti, tudíž nechat si ujít jedinečný a tradiční zážitek u kvetoucích sakur, se na Hokkaidó zřítila na 37,4 procenta, v tokijské aglomeraci na 21,8 procenta, ve většině prefektur dokonce pod 20 procent.

Japonské fiasko s rouškami: Stály 10 miliard korun, lidem jsou malé a dřou

Koronavirus

Nejnižší hodnotu zaznamenala prefektura Fukuoka s 6,7 procenta – jinak řečeno, podle matematických modelů 93,3 procenta tamních si neodepřelo procházky, nejčastěji do parků, sadů a zahrad.

Sedmadvacetiletá poštovní úřednice z města Mijawaka v prefektuře Fukuoka, která se představila jako Ajikó, se svěřila, že ji ranil odklad letní olympiády v Tokiu.

Hokkaidó uvolnilo restrikce a teď čelí druhé vlně epidemie

Koronavirus

„Tu v roce 1964 si nenechali ujít všichni čtyři moji prarodiče. Moc jsem se těšila. Přijít ještě o sakury, to by bylo už příliš. Prostě jsem nedokázala odolat a sebeovládání šlo stranou. Sakury v ranním slunci pohladily mou duši,“ uzavřela Ajikó.

Reklama

Výběr článků

Načítám