Hlavní obsah

Irák se pře s Američany o vyslání tureckých sil

Novinky, Rostislav Matulík, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Členové Američany jmenované irácké vládní rady dnes tlumočili šéfovi civilní správy Iráku Paulu Bremerovi obavy v souvislosti s možným vysláním až dvaceti tisíc tureckých vojáků do Iráku, které schválil v úterý turecký parlament.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Bývalý ministr zahraničí, sunitský muslim Adnan Páčáč,í a další člen rady, Kurd Mahmúd Osman, v první reakci uvedli, že nesouhlasí, aby byly v Iráku rozmístěny jednotky ze sousedních zemí.

Rada však později pozdržela vydání oficiálního dokumentu a omezila se na tlumočení kritického stanoviska. Jde nicméně o první zásadnější projev nesouhlasu mezi USA a členy irácké rady.

Turecko chce spravovat vlastní sektor

Podle analytiků stojí před Bremerem velmi obtížné rozhodování - pokud odmítne obavy nově ustavené vlády, podlomí její beztak slabou pozici v očích Iráčanů. Pozastaví-li dislokování tureckých sil, zkomplikuje bezpečnostní situaci v zemi, kde jsou nové jednotky velmi potřeba.

Turecko naopak doufá, že vysláním vojáků napraví vztahy s USA a že také bude mít možnost zasáhnout do materiální a politické obnovy Iráku. Od Washingtonu dokonce požaduje samostatný sektor, který by mohlo spravovat.

Turecká vláda riskuje svou pozici

Spor mezi USA a iráckou vládou navíc propukl v době, kdy ve Washingtonu sílí obavy o osud nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by měla vymezit mezinárodní mandát pro obnovu Iráku při zachování vůdčí role koaličních vojsk.

Podle dnešního tureckého tisku na sebe vláda v Ankaře vzala velké riziko. "Kdyby turecká armáda měla zabřednout do bahna v muslimském Iráku, šlo by pak vládě Strany spravedlnosti a rozvoje o přežití," napsal deník Vatan.

George Bush začal domácí ofenzívu

Americký prezident George Bush, který půl roku po svržení Saddáma Husajna čelí stále silnějším pochybám o válce v Iráku, dnes zahájil mediální ofenzívu, během níž bude obhajovat americkou invazi a zdůrazňovat úspěchy při stabilizaci země.

V rámci kampaně zítra šéf Bílého domu promluví ve státech New Hampshire a Kentucky a v pátek promluví viceprezident Richard Cheney ve Washingtonu. Ofenzíva přichází v době, kdy jsou američtí vojáci v Iráku téměř každý den terčem útoků, což se výrazně odráží na Bushově popularitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám