Hlavní obsah

Zvážíme poslání vojenských jednotek na Ukrajinu, řekl Novinkám tajemník lotyšské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parlamentní tajemník lotyšského ministerstva zahraničních věcí Reinis Brusbārdis exkluzivně pro Novinky uvedl, že Lotyšsko zváží nasazení jednotek na Ukrajinu, pokud bude v rámci Severoatlantické aliance (NATO) širší shoda. Brusbārdis to řekl v reakci na slova Emmanuela Macrona, který na pařížském summitu o pomoci Kyjevu nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině.

Foto: Lotyšské ministerstvo zahraničních věcí

Parlamentní tajemník lotyšského ministerstva zahraničních věcí Reinis Brusbārdis

Článek

„Lotyšsko i nadále vyhodnocuje mnoho různých způsobů, jak posílit podporu Ukrajiny. Pokud by došlo k dohodě mezi spojenci NATO o vyslání vojáků na Ukrajinu, Lotyšsko by zvážilo svou účast,“ sdělil Novinkám Brusbārdis.

Parlamentní tajemník lotyšského ministerstva zahraničí tak stejně jako Estonsko a Litva nevyloučil nasazení jednotek na Ukrajině.

Estonská premiérka Kaja Kallasová v rozhovoru pro list Politico uvedla, že v souvislosti s pomocí Ukrajině je „všechno na stole“.

Západ by se neměl bát vlastní síly, řekla Novinkám estonská premiérka

Evropa

„Myslím, že jde o jasné signály, které vysíláme do Ruska, že nevylučujeme žádné různé možnosti,“ prohlásila Kallasová. Podobně se estonská premiérka vyjádřila i pro Novinky, když řekla, že Západ musí udělat cokoli pro to, aby Ukrajina porazila Rusko.

„Pařížský summit vydal jasný signál, že jsme odhodláni pomoci Ukrajině vyhrát tuto válku,“ prohlásila exkluzivně pro Novinky Kallasová. „Společně můžeme pomoci Ukrajině porazit Rusko. Máme zdroje, ekonomickou sílu i potřebné znalosti. Jsme silnější než Rusko a neměli bychom se bát vlastní síly,“ dodala, aniž by jako Brusbārdis specifikovala, že nasazení estonských jednotek podmiňuje shodou v NATO.

Vyslání jednotek NATO nevyloučila ani třetí pobaltská země, Litva. Její ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis minulý týden podle litevského listu LRT prohlásil, že ohledně pomoci Ukrajině „nelze nic smést ze stolu“ a že „žádnou možnost nelze jen tak odmítnout“.

Pobaltí neodmítá nasazení pozemních jednotek NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Už dříve podobně mluvil i v rozhovoru pro americkou zpravodajskou televizi CNN.

„Stanovili jsme si všechny možné červené čáry. Musíme je smazat. Potřebujeme vytvořit pro Putina strategická dilemata, aby nemohl kalkulovat o tom, co se stane na bojišti. Ví, co neuděláme. Ví, kam nevkročíme. Ví, že nejsme jednotní. Pro něj je snadné hrát tuto strategickou bitvu. Musíme to změnit,“ prohlásil Landsbergis.

Pařížský summit

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rámci pařížských jednání o pomoci Ukrajině prohlásil, že nemůže vyloučit vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu.

„Není tu shoda na oficiální podpoře vyslání jakýchkoli pozemních sil. To znamená, že nic nemůže být vyloučeno. Uděláme všechno, co můžeme, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí,“ řekl.

Ne každý se ale vyslovil stejně jako Pobaltí. Macronova slova odmítli například německý kancléř Olaf Scholz, vojáky nechce nasadit ani Velká Británie a tuto možnost odmítly také Spojené státy americké.

Výhrůžka Rusku: Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám