Hlavní obsah

Výhrůžka Rusku: Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V rámci pařížských jednání o pomoci Ukrajině francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že nemůže vyloučit vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu. Je to zatím nejvážnější výhrůžka Rusku, které se nevzdává svých plánů obsadit další ukrajinská území.

Foto: Gonzalo Fuentes, ČTK/AP

Emmanuel Macron na pondělní tiskové konferenci

Článek

„Není tu shoda na oficiální podpoře vyslání jakýchkoli pozemních sil. To znamená, že nic nemůže být vyloučeno. Uděláme všechno, co můžeme, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí,“ řekl Macron podle listu The Guardian a stanice BBC. Použití výrazu „pozemní síly“ naznačuje, že mluvil o vyslání bojových jednotek, ne poradců.

Francouzský prezident upozornil, že už jsou pasé i názory, že se nemají na Ukrajinu dodávat střely dlouhého doletu a letadla, které byly vedeny snahou nepodráždit Rusko. „Musíme udělat vše, co můžeme, abychom dosáhli svého cíle,“ řekl Macron

Současně varoval před rozpínavostí Ruska: „Postoj Ruska se mění. Snaží se zabrat další území a nehledí jen na Ukrajinu, ale také i na mnoho dalších zemí, takže Rusko představuje větší nebezpečí.“

Víme, že Rusko chystá nové útoky. Chtějí ochromit ukrajinské veřejné mínění, varuje Macron

Evropa

Je otázkou, zda jde opravdu o zvažovanou možnost, nebo jen silnou výhrůžku Rusku, aby změnilo své plány. Nicméně Macronova slova naznačují, že se o této variantě přinejmenším přemýšlí.

Zřejmě by nešlo o akci celé Severoatlantické aliance (NATO), ale o podporu ze strany některých členských zemí, které mají s Ukrajinou bilaterální obrannou smlouvu.

O vyslání vojáků NATO na Ukrajinu se v pondělí zmiňoval i slovenský premiér Robert Fico, který je tvrdě odmítl. „Obávám se, že Západ jde na Ukrajině do nejhoršího řešení, do totální eskalace napětí. I kdyby mě měl můj postoj stát funkci předsedy vlády, učiním vše, abych zabránil přímé účasti slovenských vojáků ve válce na Ukrajině,“ řekl Fico ve videu zveřejněném na sociální síti.

Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pondělí uvedla, že nic takového nečetla. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) Česko nic takového nechystá.

Některé země NATO a EU zvažují vyslat vojáky na Ukrajinu, tvrdí Fico

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám