Hlavní obsah

Pobaltí neodmítá nasazení pozemních jednotek NATO na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonská premiérka Kaja Kallasová prohlásila, že v souvislosti s pomocí Ukrajině je „všechno na stole“, čímž narážela na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který nevyloučil vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu. Podobně se vyjádřil i litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, podle něhož v otázce pomoci Ukrajině „nelze nic smést ze stolu“. Informuje o tom list Politico a litevský deník LRT.

Foto: Profimedia.cz

Estonská premiérka Kaja Kallasová

Článek

Kallasová uvedla, že vedoucí představitelé zemí Severoatlantické aliance a Evropské unie musí za zavřenými dveřmi projednat všechny možnosti, včetně toho, co lze pro pomoc Ukrajině ještě udělat navíc. V té souvislosti v rozhovoru pro Politico prohlásila, že je „vše“ na stole, aby Ukrajina mohla porazit Putina.

„Myslím, že jde o jasné signály, které vysíláme do Ruska, že nevylučujeme žádné různé možnosti,“ prohlásila Kallasová v podcastu Power Play listu Politico. „Všechny země totiž pochopily, že musíme udělat vše pro to, aby Ukrajina vyhrála a Rusko tuto válku prohrálo,“ dodala estonská premiérka.

Šéfka estonské vlády se tak vyjádřila den nebo dva poté, co většina ostatních zemí Evropské unie nebo NATO nasazení vojáků na Ukrajině odmítla včetně České republiky. Negativně se vyslovil například německý kancléř Olaf Scholz, vojáky nechce nasadit ani Velká Británie a tuto možnost odmítly také Spojené státy americké.

Výhrůžka Rusku: Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Vedle Kallasové nechce žádnou možnost odmítat ani litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, který podle litevského listu LRT ve středu prohlásil, že je vděčný za debatu, kterou Macron svým výrokem zahájil, že „nic nelze smést ze stolu“ a že „žádnou možnost nelze jen tak odmítnout“.

„Velmi vítám a podporuji diskuzi, která začala, protože situace, v níž se v tuto chvíli nacházíme, Putinovi jen prospívá,“ prohlásil podle LRT Landsbergis. „Stanovili jsme si všechny možné červené čáry, vůbec ale nejednáme o tom, že bychom na Ukrajině vytvářeli nějaká strategická dilemata pro ruskou armádu,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rámci pařížských jednání o pomoci Ukrajině prohlásil, že nemůže vyloučit vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu.

„Není tu shoda na oficiální podpoře vyslání jakýchkoli pozemních sil. To znamená, že nic nemůže být vyloučeno. Uděláme všechno, co můžeme, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí,“ řekl Macron podle listu britského listu The Guardian. Použití výrazu „pozemní síly“ naznačuje, že mluvil o vyslání bojových jednotek, nikoli poradců.

Macronova slova se obratem setkala s reakcí Kremlu, jehož tiskový mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že pokud Západ vyšle vojska na Ukrajinu, bude válka s NATO.

„V takovém případě hovoříme nikoliv o pravděpodobnosti, ale o nevyhnutelnosti,“ prohlásil podle ruského listu Kommersant Peskov.

Kreml kontruje: Pokud Západ vyšle vojska na Ukrajinu, bude válka s NATO

Evropa

Výběr článků

Načítám