Hlavní obsah

Západ by se neměl bát vlastní síly, řekla Novinkám estonská premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonská premiérka Kaja Kallasová ve vyjádření pro Novinky uvedla, že by se Západ neměl bát své vlastní síly a že je odhodlán udělat cokoli pro to, aby Ukrajina vyhrála válku proti Rusku. Kallasová to Novinkám sdělila v reakci na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v rámci jednání o pomoci Ukrajině prohlásil, že nemůže vyloučit vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Estonská premiérka Kaja Kallasová

Článek

„Pařížský summit vydal jasný signál, že jsme odhodláni pomoci Ukrajině vyhrát tuto válku,“ prohlásila exkluzivně pro Novinky Kallasová. „Společně můžeme pomoci Ukrajině porazit Rusko. Máme zdroje, ekonomickou sílu i potřebné znalosti. Jsme silnější než Rusko a neměli bychom se bát vlastní síly,“ dodala.

Podle ní Západ musí jednat právě teď, aby mohl Ukrajině pomoci. „Nemáme času nazbyt. Ukrajina potřebuje především zbraně a munici. V tomto ohledu musíme posílit evropský obranný průmysl investicemi a zakázkami,“ uvedla dále estonská premiérka.

Kallasová se dále nechala slyšet, že by se Evropská unie měla snažit i mimo své území hledat pro Ukrajinu munici, která je dostupná na světovém trhu.

Pobaltí neodmítá nasazení pozemních jednotek NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Jako to udělali už Češi. To je důležitá iniciativa a Estonsko ji vítá,“ uvedla s odkazem na plán České republiky, který prezentoval prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Tam uvedl, že se Česku podařilo po světě najít až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, která by se na Ukrajinu mohla dostat v řádu týdnů.

Summit v Paříži

V rámci únorového jednání v Paříži o pomoci Ukrajině šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron prohlásil, že nemůže vyloučit vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu.

„Není tu shoda na oficiální podpoře vyslání jakýchkoli pozemních sil. To znamená, že nic nemůže být vyloučeno. Uděláme všechno, co můžeme, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí,“ uvedl Macron s tím, že použil slovní spojení „pozemní síly“, což naznačuje, že mluvil o vyslání bojových jednotek, nikoli poradců.

Od té doby Macronova slova odmítli například německý kancléř Olaf Scholz, vojáky nechce nasadit ani Velká Británie a tuto možnost odmítly také Spojené státy americké. Naopak žádnou možnost nechce zavrhnout litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, který uvedl, že „nic nelze smést ze stolu“ a že „žádnou možnost nelze jen tak odmítnout“.

Macronova slova se obratem setkala také s reakcí Kremlu, jehož tiskový mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že pokud Západ vyšle vojska na Ukrajinu, bude válka s NATO.

„V takovém případě hovoříme nikoliv o pravděpodobnosti, ale o nevyhnutelnosti,“ prohlásil podle ruského listu Kommersant Peskov.

Estonská premiérka pro Novinky: Rusko mě svým smyšleným zatykačem neumlčí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám