Hlavní obsah

Západ získal elektroniku ze sestřeleného nejmodernějšího Suchoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští a američtí experti zkoumají elektroniku, kterou vyzvedli ukrajinští specialisté z vyhořelého vraku sestřeleného Suchoje Su-35S u Charkova. Údajně se jim podařilo získat radarový zaměřovač, uvedl britský bulvární list Express.

Foto: Profimedia.cz

Trosky Suchoje Su-35 sestřeleného u Charkova

Článek

Trosky byly podle listu přepraveny do vládních obranných laboratoří v Porton Downu, kde jsou zkoumány za pomoci dvou amerických expertů. Pak budou převezeny do amerických laboratoří v Nevadě.

Nejmodernější stroj v řadové výzbroji byl zřejmě nabitý elektronikou, protože měl být na misi s cílem potlačit nepřátelskou protivzdušnou obranu (SEAD). Sám sebe však ochránit nedokázal, při letu nízko nad zemí byl 3. dubna sestřelen ruční protiletadlovou střelou, zřejmě polským Piorunem. Po dopadu explodoval a shořel.

Čínu polekal sestřel ruského Suchoje Su-35S. Sama ho má ve výzbroji

Evropa

Přesto se prý ukrajinským specialistům podařilo získat důležité tajné elektronické vybavení. Plamenům unikly dvě části stroje - přední část, kde bývá radar Irbis-E, a konec pravé poloviny křídla. Na té může Su-35 nosit systém L-175V Chibiny pro vedení radioelektronického boje zahrnujícího rušičku. Systém často využívají i bombardéry Su-34.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Radar Irbis-E je zatím nejcitlivější ruský víceúčelový radar pracující v pásmu X (mezi 8 a 12 GHz). Létající objekty s odraznou plochou tři čtvereční metry detekuje na vzdálenost 300 až 400 kilometrů. Letouny kategorie stealth s odraznou plochou 0,1 metru čtverečního pak na 90 kilometrů.

Umožňuje sledovat 30 cílů a navádět rakety na dva z nich. V případě střel s aktivním radarovým naváděním jich pak zvládne současně navádět osm. Pozemní cíle umožňuje detekovat na menší vzdálenosti, železniční most na 100 až 120 kilometrů, motorový člun na 60 až 70 kilometrů.

Znepokojená Čína i Indie

Už samotný sestřel znepokojil Čínu, která je se 24 kusy druhým největším uživatelem těchto moderních letadel po Rusku, které jich má stovku. Obě země mají problémy se zaváděním svých letadel kategorie stealth, tedy neviditelných pro radary, jimiž jsou čínský J-20 a ruský Su-57. Pokud se ale dostalo Západu do rukou toto vybavení, je to ještě větší problém, protože bude možné udělat protiopatření.

Piorun. Levná polská střela, kterou Ukrajinci sestřelí i rychle a nízko letící vrtulník

Evropa

Britští experti také zkoumají trosky ruských tanků T-90, což je nejmodernější typ zařazený do výzbroje ruských pozemních sil. To zneklidňuje Indii, která je má ve výzbroji, uvedl server EurAsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám