Hlavní obsah

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Ruské vzdušné síly utrpěly za poslední den nad Ukrajinou těžké ztráty. Podle specializovaného webu Oryx šlo o deset letadel a vrtulníků, včetně moderních strojů Suchoj Su-30SM a Suchoj Su-34. Mezi sestřelenými piloty byli i ti, kteří bojovali v Sýrii.

Foto: Ukraine State Emergency Service, Reuters

Ocasní plochy sestřeleného Suchoje Su-34 v Černihivu, jde zřejmě o stroj nasazený dříve v Sýrii.

Článek

Rusko ztratilo v sobotu jeden víceúčelový Suchoj Su-30SM, dva bombardéry Suchoj Su-34, dva bitevní letouny Suchoj Su-25 a bezpilotní průzkumný Orlan 10. Dále přišlo o čtyři vrtulníky – dva bitevní Mily Mi-24/35 a dva víceúčelové Mily Mi-8.

Jeden z dvoumístných Suchojů Su-34 s červeným číslem 24 byl sestřelen nad Černihivem, oba členové posádky se katapultovali, jeden byl zajat, druhý podle neověřených zpráv zahynul. Letoun s tímto číslem byl nasazen v Sýrii, kde se podílel na řadě operací, a jeho zajatý pilot, major Krasnojarcev byl vyfotografován na ruské základně Hmimín v Sýrii spolu s Vladimirem Putinem a syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Stroj měl sestřelit ukrajinský voják křestním jménem Albert pomocí ruské ruční protiletadlové střely Igla. Vyfotil se s ním bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Stroj letěl bombardovat, na místě pádu byla nalezena nevybuchlá puma DAB 500, ukazující, že Rusko využívá klasické železné pumy, a ne ty přesně naváděné.

Foto: Ukraine State Emergency Service, Reuters

Nevybuchlá ruská bomba FAB-500, kterou nesl sestřelený Suchoj Su-34, ukazuje, že Rusko používá klasické nenaváděné pumy.

Druhý Su-34 byl sestřelen u neupřesněné vesnice.

Rusové utrpěli ztráty i v bojích u Mykolajiva, kde byl sestřelen Suchoj Su-30SM z útvaru 59882 ruské Černomořské flotily.

V Oblasti Oděsy byl sestřelen ruský vrtulník Mil-Mi-8, zřejmě ve verzi AMTš určené k útokům na pozemní cíle. I druhý sestřelený Mi-8 byl v této verzi.

Zatím není jasné, jakými prostředky protivzdušné obrany byly letouny sestřeleny, zřejmě ale většina z nich padá na vrub ručních protiletadlových střel. Ukrajina dostala velké množství amerických střel Stinger, ale využívá také jejich ruskou obdobu Igla.

Reklama

Výběr článků

Načítám