Hlavní obsah

Piorun. Levná polská střela, kterou Ukrajinci sestřelí i rychle a nízko letící vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině prověřuje kvalitu a využitelnost zbraňových systémů, které mají ve výzbroji obě znepřátelené strany. Mezi těmi, jež na ukrajinské straně „prospěly s vyznamenáním“, jsou podle listu Le Figaro polské protiletecké systémy s raketami velmi krátkého doletu Piorun (Blesk).

Foto: ČTK

Polský systém Piorun nejspíš zasáhl cíl - ruský vrtulník Mi-24.

Článek

Efektivitu polských raket po­dle Le Figaro dokazuje video, které už několik týdnů koluje po internetu a jež zachycuje zničení ruského vrtulníku. Mi-24 (v kódu NATO Hind E) přitom letí velmi rychle a jen několik desítek metrů nad zemí, když jej ze strany zasáhne střela.

Účinný už od deseti metrů

Zpočátku diskutující přičítali zásah americké střele FIM-92 Stinger, jíž se Rusové báli už v Afghánistánu. Několik odborníků je ale dokázalo přesvědčit, že za zásahem je polský systém Piorun. Stinger totiž nelze efektivně využít ve výšce pod 180 metrů, zatímco „polský blesk“ je účinný už od deseti metrů.

Protitanková střela NLAW: kultovní zbraň Ukrajinců

Válka na Ukrajině

Taktika letu těsně nad zemí a schovávání se mezi stromy tak pilotům není nic platná. A skutečnost, že systém Piorun je s cenou zhruba 25 tisíc dolarů (zhruba 560 tisíc korun) o celou třetinu levnější než střela Stinger, je pro ukrajinskou armádu příjemným bonusem.

Zásah střelou Piorun zřejmě stojí také za zničením ruského bitevníku Su-25 či nejmodernějšího ruského letadla Su-35S.

Čínu polekal sestřel ruského Suchoje Su-35S. Sama ho má ve výzbroji

Evropa

Pioruny, které Polsko dodalo Ukrajině v prvních dnech války, jsou tak úspěšné, že si jich několik stovek v tichosti objednaly i USA. Zakázku pro armádu z rozhodnutí ministra obrany Mariusze Blaszczaka navýšilo i Polsko. Dosud polská armáda nakoupila 420 odpalovacích systémů a 1300 raket.

Název Piorun znamená v polštině blesk a jde o připomínku jména slovanského boha bouře Peruna.

Reklama

Výběr článků

Načítám