Hlavní obsah

Západ balancuje na prahu jaderného konfliktu, ježí se Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora Ukrajiny ze strany Spojených států, Velké Británie a Francie podněcuje vážné strategické riziko, jež zvyšuje hrozbu přímé konfrontace mezi jadernými velmocemi, uvedl v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Spojené státy a NATO jsou podle něj posedlé představou, že Rusku zasadí „strategickou porážku“.

Západ balancuje na prahu jaderného konfliktu, uvedl ruský ministr zahraničí LavrovVideo: Reuters

 
Článek

„Zápaďané nebezpečně balancují na prahu přímého vojenského střetu mezi jadernými velmocemi, který je plný katastrofických následků,“ cituje Lavrovovo pondělní prohlášení agentura Reuters.

„Obzvlášť znepokojující je, že trojka západních jaderných států patří ke klíčovým sponzorům zločinného kyjevského režimu a jsou hlavními iniciátory různých provokativních kroků. V tom vidíme vážná strategická rizika, což zvyšuje úroveň jaderného nebezpečí,“ dodal šéf ruské diplomacie.

Foto: Reuters

Sergej Lavrov

Trojicí západních států disponujících jadernými zbraněmi jsou Spojené státy, Velká Británie a Francie. Ty spolu s dalšími spojenci Ukrajiny říkají, že zemi pouze pomáhají bránit se proti ruské agresi a že je to právě Rusko, kdo zhoršuje napětí mezi Východem a Západem. Právě z Kremlu zaznívají opakované hrozby nebezpečím jaderného konfliktu.

Den před Lavrovovým prohlášením mluvčí jeho ministerstva Marija Zacharovová po schválení balíku pomoci Ukrajině ve Sněmovně reprezentantů varovala USA, že zabředávají do hybridní války proti Rusku, která pro ně skončí stejně „hlasitým a ponižujícím fiaskem“ jako válka ve Vietnamu nebo Afghánistánu.

Průlom. Ukrajinci dostanou dalekonosné americké střely

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám