Hlavní obsah

Průlom. Ukrajinci dostanou dalekonosné americké střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V balíčku 61miliardové pomoci pro Ukrajinu budou i taktické rakety s doletem až 300 km ATCMS. V rozhovoru pro televizi CBS to potvrdil předseda senátního výboru pro zpravodajské služby Mark Warner. Zdůraznil zároveň, jak je poskytování americké pomoci pro Ukrajinu výhodné, protože velmi silně oslabuje Rusko.

Foto: Lockheed Martin

Odpálení rakety ATACMS

Článek

„Nyní a během posledních dvou let Ukrajinci s méně než třemi procenty našeho vojenského rozpočtu eliminovali 87 procent předválečných pozemních sil Ruska, 63 procent jejich tanků a 32 procent jejich obrněných transportérů bez ztráty jediného amerického vojáka, díky své odvaze a díky vybavení, které dostali od nás a našich evropských spojenců,“ vysvětlil Warner v rozhovoru pro CBS, proč se vojenská podpora Ukrajiny USA vyplácí.

Uváděné podíly zničené techniky se podle Institutu pro studium války vztahují k výzbroji zařazené k aktivním jednotkám sil Ruské federace před invazí, která začala v únoru 2022. Nezohledňují Rusy nově pořízené nebo v průběhu války modernizované zbraně ze skladů.

Warner se vyjádřil také k novému zákonu o zahraniční pomoci Ukrajině, který v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů USA. Uvedl, že tyto nové „dodávky budou doslova spuštěny raketami delšího doletu ATACMS“.

Sněmovna USA schválila pomoc Ukrajině

Amerika

O tyto rakety, které lze vypalovat z raketometů HIMARS a pásových M270, Ukrajinci dlouhodobě usilovali, protože umožňují zasáhnout ruské jednotky ve větší hloubce. Mohou s nimi útočit na vzdálenější sklady nebo shromáždění vojsk.

Spojené státy je dlouho nechtěly dodat z obav, že by s nimi mohli Ukrajinci útočit přímo na území Ruské federace a nejen na okupovaná území.

Foto: Profimedia.cz

Senátor Mark Warner

Báli se, že by to vedlo k eskalaci. Ukrajinci však mezitím dokázali útočit do hloubky Ruska s pomocí dronů, takže riziko eskalace kvůli dodávkám ATACMS kleslo.

Pentagon mění názor. Chystá se podělit s Ukrajinou o rakety ATACMS

Amerika

Warner v odpovědi na doplňující otázku ohledně dodávek těchto raket řekl: „Jsem přesvědčen, že administrativa byla během posledních pár měsíců připravena přichystat nebo poskytnout ATCMS. Je to v tomto zákoně.“

Už v březnu se objevily zprávy, že Pentagon s dodávkou souhlasil, protože už sám dostal novější rakety. Loni oponoval, že jich sám neměl ve výzbroji dostatečný počet.

Pomůžou osvobodit Krym?

Přesto se už loni koncem léta nebo na podzim objevila na Ukrajině první verze těchto raket M39 Block I, která má kratší dosah, maximálně 165 km. Ukrajinci ji podle britské rozvědky použili v říjnu k útokům na ruská letiště v Berďansku, kde zničili devět vrtulníků, a v Luhansku, kde zničili dalších pět helikoptér.

Útok raketami ATACMS na letiště omezí možnosti ruské vzdušné podpory vojákům na frontě

Válka na Ukrajině

Americký prezident byl dodávce střel s doletem 300 km nakloněn, protože by mohly napomoci osvobození Krymu.

Warren upřesnil, kdy by mohli Ukrajinci nové dodávky dostat: „Jsem přesvědčen, že jakmile to prezident podepíše, bude tento materiál předáván na konci týdne.“ Předpokládá přitom, že Senát schválí balíček pomoci v úterý nebo ve středu.

První americké zbraně se na ukrajinské bojiště dostanou do týdne po schválení pomoci, píše list

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám