Hlavní obsah

Z centrální části Rhodu je spálená země, hlásí z místa reportér Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spálená země, popadané elektrické vedení a uhynulá zvířata. Tak teď vypadá centrální část řeckého ostrova Rhodos, který poslední týden sužují četné požáry. Podle místního hasiče Nikose je už ale situace stabilní. Většinu velkých požárů už se podařilo dostat pod kontrolu.

Požár na RhoduVideo: Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje na ostrově Rhodos)

Podle Nikose, který pracuje od května do září jako dobrovolný hasič, proti ohni bojuje více než 300 jeho kolegů.

„V současnosti je situace už daleko lepší. Stále se tu však vyskytují menší ohniska, ale i ta se hasiči snaží dostat pod kontrolu,“ řekl Novinkám Nikos, který s ohněm bojuje už od minulého úterý, kdy se začal na ostrově šířit.

Hasiči stále bojují s menšími ohnisky požáru, například v Kiotari.

Kde v Řecku hrozí další požáry? Civilní ochrana zveřejňuje mapu rizik

Zahraniční

„Bojují statečně a vytrvale, aby dostali oheň pod kontrolu. V tuto chvíli je většina ostrova pod kontrolou,“ uvedl hasič, jenž pomohl uhasit plameny na hoře Protifilis Ilias nebo ve městech Laerma a Appólona, která byla mezi prvními místy na ostrově, kde se požáry objevily.

Foto: Jakub Haljuk, Novinky

Spálená zem na ostrově Rhodos

Největším problémem v posledních dnech ale byl vítr a stále stoupající teploty, jež se například v noci na úterý pohybovaly okolo 30 stupňů Celsia.

„Poslední dva dny tu byl velmi silný vítr a velmi vysoké teploty. To hasičům vůbec nepomáhá,“ posteskl si Nikos.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Hasiči likvidují požár na ostrově Korfu

Uvedl ale, že v dalších dnech by už tak silný vítr být neměl, což potvrzuje i aktuální předpověď počasí. Díky tomu by se hasičům mohlo podařit dostat pod kontrolu i zbytek požárů.

Sever je bezpečný

„Severní část ostrova je bezpečná, není tu žádný problém. Oheň je od ní vzdálen zhruba 40 až 50 kilometrů,“ řekl Nikos a ubezpečil, že v tuto chvíli by se už požár na severní část ostrova vůbec neměl dostat.

„Pro ten oheň by to bylo fakt obtížné, musel by spálit vlastně celý ostrov,“ vysvětlil.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Požár na Rhodu

Stejný názor má i české ministerstvo zahraničí. „Ministerstvo zahraničních věcí na základě svých zdrojů z ostrova považuje sever ostrova za bezpečný,“ uvedl pro Novinky mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Hašení poháru na Rhodu

Požáry na Rhodu

První požáry se na řeckém ostrově Rhodos objevily minulý týden v úterý. Podle informací místního hasičského sboru naštěstí nikdo nepřišel o život. Dvě osoby měly být ovšem převezeny do nemocnice kvůli dýchacím potížím způsobeným kouřem.

Na ostrově jsou tisíce turistů, včetně asi pěti tisícovek Čechů. České cestovní kanceláře sice vypravily repatriační lety, zároveň ale na ostrov dopravují další turisty mířící do letovisek, které požáry bezprostředně ohroženy nejsou.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Požár na Rhodu

Na řeckém ostrově Euboia se zřítilo hasicí letadlo, dva piloti jsou mrtví

Evropa

Reklama

Související články

Odškodné? Cestovky mlží

Požáry na Rhodosu ukázaly slabé postavení, které vůči cestovním kancelářím mají jejich čeští klienti. Týká se jak náhrady škody, tak možnosti bez sankcí zrušit...

Výběr článků

Načítám